Home » Dobbelspellen » Dobbelspellen voor 2 personen
Dobbelspel voor 2 personen

Dobbelspellen voor 2 personen

Dobbelsspellen zijn de perfecte manier om samen plezier te hebben, of het nu met een vriend, partner of familielid is. Ze zijn snel, spannend en zijn gewoon leuk om te doen om de tijd te doden. In deze blog verkennen we de top 10 dobbelspellen voor 2 personen. Van klassieke spellen tot moderne favorieten, er is voor elk wat wils.

1. Yahtzee

Yahtzee is een tijdloos dobbelspel dat bekend staat om zijn eenvoudige spelregels en het element van kans gecombineerd met strategische planning. Dit spel, geliefd bij jong en oud, is perfect voor een gezellige spelavond met vrienden of familie.

 

Hoe werkt Yahtzee? 

Het spel bestaat uit het gooien van vijf dobbelstenen, met als doel om bepaalde combinaties te gooien die punten waard zijn. Elke speler heeft drie kansen per beurt om de dobbelstenen te gooien en kan na elke worp besluiten welke dobbelstenen te behouden. Combinaties variëren van een ‘full house’ (drie van dezelfde en twee van dezelfde), een straat (opeenvolgende nummers), tot de felbegeerde Yahtzee (vijf dezelfde).

 

Spelregels:

 

 • Het spel wordt gespeeld in 13 rondes.
 • In elke ronde kiest de speler welke dobbelsteencombinatie hij wil nastreven.
 • Na drie worpen wordt de score voor die ronde bepaald, gebaseerd op de gekozen combinatie.
 • Punten worden genoteerd op een scoreblad, waarbij elke combinatie een specifiek aantal punten waard is.
 • Extra bonussen kunnen worden verdiend door bepaalde combinaties of totalen te bereiken.
Lees in de blog ‘Yahtzee spelregels‘ meer over dit leuke dobbelspel voor 2 personen. 
 

Einde van het spel: 

Na 13 rondes worden alle scores opgeteld. De speler met de hoogste totaalscore wint het spel.

2. Qwixx

Qwixx is een snel en makkelijk dobbelspel. Het spel is geschikt voor spelers van alle leeftijden en perfect voor die momenten waarop je iets zoekt dat zowel eenvoudig als vermakelijk is. Qwixx is een spel dat je dus lekker kunt spelen net voor het eten bijvoorbeeld.

 

Hoe werkt Qwixx?

In Qwixx gooien spelers om de beurt zes dobbelstenen, bestaande uit twee witte en vier gekleurde dobbelstenen. Spelers moeten nummers aankruisen op hun scoreblad, gebaseerd op de worp van de dobbelstenen. Het doel is om zoveel mogelijk getallen in elke kleurrij aan te kruisen om punten te scoren.

 

Spelregels:

 • De actieve speler gooit alle zes dobbelstenen.
 • Alle spelers mogen het nummer dat overeenkomt met de som van de twee witte dobbelstenen aankruisen op hun scoreblad.
 • Vervolgens mag de actieve speler ook een nummer aankruisen dat overeenkomt met de som van een witte en een gekleurde dobbelsteen.
 • Nummers moeten altijd van links naar rechts worden aangekruist, zonder gaten.
 • Het spel eindigt wanneer een speler zijn vierde fout maakt of wanneer twee kleuren volledig zijn afgesloten.
Bekijk de blog ‘Qwixx spelregels‘ voor een uitgebreidere uitleg van dit dobbelspel voor 2 personen.
 

Einde van het spel:

Zodra het spel eindigt, worden de punten opgeteld op basis van het aantal aangekruiste vakjes in elke kleurrij. De speler met de meeste punten wint het spel.

3. Dobbel Zo Clever

Dobbel Zo Clever is een opwindend en uitdagend dobbelspel voor 2 personen dat spelers uitnodigt om strategisch te denken en slimme keuzes te maken. Het spel is een vervolg op het populaire ‘Clever’ en brengt nieuwe elementen en uitdagingen met zich mee. Geschikt voor spelers die houden van een puzzeluitdaging en tactisch denken, biedt Dobbel Zo Clever een diepgaande en vermakelijke spelervaring.

 

Hoe werkt Dobbel Zo Clever? 

In Dobbel Zo Clever gooien spelers om de beurt met zes dobbelstenen van verschillende kleuren. Elke kleur dobbelsteen staat voor een andere manier van scoren op het scoreblad. Spelers moeten beslissen welke dobbelstenen ze gebruiken en hoe ze deze het beste kunnen inzetten om zoveel mogelijk punten te scoren.

 

Spelregels:

 • Elke speler gooit eenmaal per beurt de dobbelstenen.
 • Na elke worp kiest de speler één dobbelsteen om te gebruiken. De overige dobbelstenen met een lagere waarde worden opzij gelegd voor de andere spelers.
 • Elke kleur dobbelsteen heeft een unieke manier van scoren, zoals het invullen van rijen, het maken van combinaties of het verzamelen van sets.
 • Spelers moeten slim kiezen welke dobbelstenen ze gebruiken en wanneer, om zo hun scoreblad effectief in te vullen.
Bekijk de blog ‘Dobbel Zo Clever spelregels‘ voor een uitgebreidere uitleg van dit leuke dobbelspel.
 

Einde van het spel: 

Het spel eindigt na een vastgesteld aantal rondes. Spelers tellen dan de punten op hun scoreblad op. De speler met de hoogste score wint het spel.

4. Regenwormen

Regenwormen is een leuk en snel dobbelspel dat ideaal is voor spelers van alle leeftijden. Het combineert eenvoudige regels met een spannend element van risico en strategie. In Regenwormen proberen spelers zo veel mogelijk regenwormen te verzamelen door slim te dobbelen en tegels te veroveren.

 

Hoe werkt Regenwormen?

Spelers gooien in hun beurt met acht dobbelstenen die getallen en regenwormen afbeelden. Het doel is om een combinatie van dobbelstenen te kiezen die samen een hoog aantal punten vormen. Spelers kunnen ervoor kiezen om door te gaan met dobbelen om hun score te verhogen, maar als ze geen punten kunnen toevoegen, verliezen ze alles wat ze in die beurt hebben verzameld.

 

Spelregels:

 • Dobbelstenen gooien: Gooi de dobbelstenen en kies een getal of regenwormen om aan de kant te leggen. Je mag elke waarde maar één keer per beurt kiezen. In totaal heb je 3 beurten
 • Punten verzamelen: Tel de punten van de aan de kant gelegde dobbelstenen bij elkaar op. Als je 20 of meer punten hebt, mag je een tegel van de tafel of van een andere speler pakken.
 • Risico nemen: Je mag doorgaan met dobbelen om meer punten te verzamelen, maar als je geen nieuwe waarde kunt kiezen, verlies je al je punten van die beurt.
 • Tegels verzamelen: De tegels hebben verschillende waarden en zijn meer waard als er meer regenwormen op staan.
Bekijk de blog ‘Regenwormen spelregels‘ voor een uitgebreidere uitleg van dit dobbelspel voor 2 personen. 
 

Einde van het spel: 

Het spel eindigt wanneer alle tegels van de tafel zijn genomen. De speler met de meeste regenwormen op zijn verzamelde tegels wint het spel.

5. Farkle

Farkle is een spannend en snel dobbelspel dat bekend staat om zijn eenvoudige regels en element van risico. Het spel is perfect voor spelers die houden van een gokje wagen en het pushen van hun geluk. Met een combinatie van geluk en strategie, biedt Farkle een vermakelijke ervaring voor spelers van alle leeftijden.

 

Hoe werkt Farkle? 

Farkle wordt gespeeld met zes dobbelstenen. Spelers gooien de dobbelstenen en proberen punten te scoren met bepaalde combinaties. Je kunt doorgaan met dobbelen om meer punten te verzamelen, maar als je een worp hebt zonder punten, verlies je alles wat je in die beurt hebt opgebouwd, wat bekend staat als ‘farklen’.

 

Spelregels:

 • Dobbelstenen gooien: In je beurt gooi je alle zes dobbelstenen.
 • Punten scoren: Bepaalde combinaties zijn punten waard, zoals drie van dezelfde, een straat, of drie enen.
 • Risico nemen: Na elke worp kun je kiezen om te stoppen en je punten te behouden, of doorgaan om meer punten te scoren. Als je echter dobbelt zonder punten, farkle je en verlies je alle punten van die beurt.
 • Winconditie: De eerste speler die een vooraf bepaald aantal punten (bijvoorbeeld 10.000) bereikt, wint het spel.
Meer weten over Farkle? Bekijk dan de blog ‘Farkle spelregels‘ voor een uitgebreidere uitleg van dit spel. 
 

Einde van het spel: 

Het spel eindigt wanneer een speler het winnende puntenaantal bereikt. Andere spelers krijgen nog één kans om dit aantal te overtreffen. De speler met de meeste punten na deze laatste ronde wint.

6. Clever

Clever, ook bekend als ‘That’s Pretty Clever’, is een innovatief en strategisch dobbelspel dat de spelers uitdaagt om slim te denken en vooruit te plannen. Het spel combineert geluk met tactische besluitvorming en is perfect voor diegenen die houden van puzzels en strategische spellen.

 

Hoe werkt Clever? 

In Clever gooien spelers om de beurt met zes gekleurde dobbelstenen. Elke kleur komt overeen met een bepaald gebied op het scoreblad, en elke kleur heeft zijn eigen manier van punten scoren. Spelers kiezen dobbelstenen en vullen hun scoreblad in, waarbij elke keuze invloed heeft op toekomstige mogelijkheden.

 

Spelregels:

 • Dobbelstenen kiezen: Na het gooien kiest de actieve speler één dobbelsteen. De dobbelstenen met een lagere waarde dan de gekozen dobbelsteen worden opzij gelegd voor de volgende spelers.
 • Scoreblad invullen: Afhankelijk van de gekozen dobbelsteen en kleur, vul je een vakje in op je scoreblad. Elk gebied heeft specifieke regels voor het invullen.
 • Combinaties en bonussen: Door slimme combinaties te maken, kun je bonussen ontgrendelen die extra punten of extra acties opleveren.
 • Vervolgacties: Sommige acties op het scoreblad stellen je in staat om extra dobbelstenen te kiezen of extra acties uit te voeren.
Lees meer over Clever in de blog ‘Clever spelregels‘ om een beter beeld van dit dobbelspel te krijgen.
 

Einde van het spel: 

Het spel eindigt na een vastgesteld aantal rondes. De speler met de hoogste score wint. Scores worden berekend op basis van de ingevulde vakjes en behaalde bonussen.

7. Keer op Keer

Keer op Keer is een boeiend dobbelspel voor 2 personen waarin strategie en geluk hand in hand gaan. Dit spel, ook wel bekend als ‘Roll and Write’, daagt spelers uit om slimme keuzes te maken bij het invullen van hun scorebladen. Geschikt voor alle leeftijden, biedt Keer op Keer een unieke mix van eenvoud en strategische diepte.

 

Hoe werkt Keer op Keer? 

In Keer op Keer gooien spelers dobbelstenen en gebruiken de resultaten om vakjes op hun scoreblad aan te kruisen. Het spel bevat dobbelstenen met kleuren en nummers, en spelers moeten de juiste combinaties vinden om hun scoreblad zo efficiënt mogelijk in te vullen.

 

Spelregels:

 • Dobbelstenen gooien: De actieve speler gooit de dobbelstenen en kiest een combinatie van kleur en nummer.
 • Vakjes aankruisen: Alle spelers kruisen vervolgens vakjes aan op hun scoreblad die overeenkomen met de gekozen combinatie.
 • Speciale velden: Sommige velden op het scoreblad leveren extra punten of bonussen op wanneer ze worden aangekruist.
 • Strategische keuzes: Spelers moeten strategisch denken over welke vakjes ze aankruisen om de meeste punten te scoren en bonussen te activeren.

Einde van het spel: 

Het spel eindigt wanneer een speler twee kleuren volledig heeft afgevinkt of wanneer een bepaald aantal mislukte pogingen is bereikt. De speler met de meeste punten wint het spel.

 

Voor een uitgebreidere uitleg van Keer op Keer kun je de blog ‘Keer op Keer spelregels‘ lezen of de volgende video bekijken:

8. Perudo

Perudo, ook bekend als Liar’s Dice, is een spannend en sociaal blufspel waarbij dobbelstenen en psychologie centraal staan. Dit spel is perfect voor spelers die van interactie, strategie en een beetje geluk houden. In Perudo proberen spelers elkaar te misleiden en te raden hoeveel dobbelstenen van een bepaalde waarde onder alle bekers verborgen zijn.

 

Hoe werkt Perudo? 

Elke speler begint met een aantal dobbelstenen en een beker. Spelers gooien hun dobbelstenen onder de beker, kijken in het geheim naar hun eigen worp en beginnen vervolgens te bieden op het totale aantal dobbelstenen van een bepaalde waarde op tafel.

 

Spelregels:

 • Bieden: De eerste speler doet een bod op het aantal dobbelstenen van een bepaalde waarde (bijvoorbeeld “vier vijven”). Het volgende bod moet hoger zijn, óf in aantal dobbelstenen óf in waarde.
 • Bluffen: Spelers mogen bluffen over hun worp en het aantal dobbelstenen dat zij denken dat aanwezig is.
 • Uitdagen: Elke speler kan een bod uitdagen. Als dit gebeurt, worden alle dobbelstenen onthuld. Als het bod correct of te laag was, verliest de uitdager een dobbelsteen; was het te hoog, dan verliest de bieder een dobbelsteen.
 • Verliezen van dobbelstenen: Als een speler al zijn dobbelstenen verliest, ligt hij uit het spel.

Einde van het spel: 

Het spel gaat door totdat er slechts één speler met dobbelstenen overblijft. Deze speler wordt uitgeroepen tot de winnaar van Perudo.

 

Voor een uitgebreidere uitleg van dit dobbelspel voor 2 personen kun je de blog ‘Perudo spelregels‘ lezen of de volgende video bekijken. 

9. Catan: Het Dobbelspel

Catan: Het Dobbelspel biedt de klassieke ervaring van het beroemde bordspel Catan in een compact en snel dobbelspel formaat. Dit spel is ideaal voor fans van Catan die op zoek zijn naar een snellere en eenvoudigere versie van het spel, perfect voor twee spelers of meer.

 

Hoe werkt Catan: Het Dobbelspel? 

In dit spel gooien spelers dobbelstenen om grondstoffen te verzamelen, net zoals in het originele bordspel. Met deze grondstoffen kunnen spelers wegen, steden en nederzettingen bouwen om punten te scoren. Het spel combineert elementen van geluk en strategie, waarbij spelers moeten beslissen welke grondstoffen ze verzamelen en wat ze bouwen.

 

Spelregels:

 • Dobbelstenen gooien: Elke beurt gooi je zes dobbelstenen met symbolen die de verschillende grondstoffen voorstellen.
 • Grondstoffen verzamelen: Gebruik de resultaten van je worp om grondstoffen zoals hout, wol, graan, baksteen en erts te verzamelen.
 • Bouwen: Wissel je verzamelde grondstoffen in om wegen, nederzettingen en steden te bouwen. Elke constructie levert een bepaald aantal punten op.
 • Herhaald gooien: Je mag tot drie keer gooien in je beurt, waarbij je na elke worp dobbelstenen aan de kant kunt leggen.

Einde van het spel: 

Het spel eindigt na een vooraf bepaald aantal rondes, of wanneer een speler een bepaald aantal punten heeft bereikt. De speler met de meeste punten aan het einde van het spel wint.

 

Lees in de blog ‘Catan: Het Dobbelspel spelregels‘ meer over dit dobbelspel voor 2 personen. 

10. Kingdomino Duel

Kingdomino Duel is een compacte en strategische variant van het bekroonde bordspel Kingdomino. In dit dobbelspel bouwen twee spelers aan hun eigen middeleeuwse koninkrijk door het slim kiezen en plaatsen van dobbelstenen. Het spel is perfect voor liefhebbers van puzzels en strategie en biedt een boeiende ervaring voor twee spelers.

 

Hoe werkt Kingdomino Duel? 

Spelers gooien in hun beurt met dobbelstenen die verschillende soorten landschappen en edelen vertegenwoordigen. Net als bij het originele bordspel, is het doel om gebieden van dezelfde soort te verbinden en waardevolle punten te verzamelen. Edelen bieden speciale krachten die de dynamiek van het spel kunnen veranderen.

 

Spelregels:

 • Dobbelstenen gooien: Aan het begin van elke beurt worden de dobbelstenen gegooid.
 • Dobbelstenen kiezen: Om de beurt kiezen spelers één van de dobbelstenen. De overgebleven dobbelsteen gaat naar de andere speler.
 • Koninkrijk bouwen: Spelers tekenen het landschap van de gekozen dobbelsteen in hun koninkrijk, waarbij ze proberen om gebieden van hetzelfde type aan elkaar te koppelen.
 • Edelen en speciale krachten: Sommige dobbelstenen tonen edelen die speciale krachten activeren, zoals extra punten of het veranderen van de regels voor het plaatsen van landschappen.

Einde van het spel: 

Het spel eindigt wanneer beide spelers hun koninkrijk volledig hebben gevuld. Punten worden berekend op basis van de grootte en soort van de aaneengesloten gebieden. De speler met de meeste punten wint het spel.

 

Nog meer informatie nodig over Kingdomino Duel? Bekijk dan de blog ‘Kingdomino Duel spelregels‘ of bekijk de volgende video. 

Conclusie

Deze dobbelspellen voor 2 personen zijn ideaal voor een ontspannen spelletjesavond of een spannende competitie met een vriend, familielid of partner. Ze zijn niet alleen leuk, maar stimuleren ook je denkvermogen en strategische planning. Met de verschillende soorten dobbelspellen die we hebben verkend, vind je vast en zeker een spel dat bij jouw stijl past.

 

Dus, of je nu iets nieuws wilt proberen of op zoek bent naar een activiteit voor een gezellige middag of avond, deze dobbelspellen zijn een geweldige keuze. Pak de dobbelstenen en laat het spel beginnen! Veel dobbelplezier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven