Home » Spelregels » Kingdomino Duel spelregels
Kingdomino Duel

Kingdomino Duel spelregels

In deze blog kijken we naar de Kingdomino Duel spelregels. Kingdomino Duel is een dobbelsteenspel gebaseerd op het populaire bordspel Kingdomino. In deze versie bouwen spelers hun koninkrijken door slim te dobbelen en velden op hun koninkrijk te tekenen. In deze blog kijken we naar de Kingdomino Duel spelregels

Benodigdheden voor het spelen van Kingdomino Duel

 • Vier dobbelstenen met verschillende symbolen
 • Twee scorebladen (één voor elke speler)
 • Een pen of potlood per speler

Doel van Kingdomino Duel

Het doel van Kingdomino Duel is om het meest waardevolle koninkrijk te creëren. Spelers scoren punten door aangrenzende gebieden van hetzelfde type en met kroontjes te verbinden. De speler met de meeste punten aan het einde van het spel wint.

Spelvoorbereiding

 • Geef elke speler een scoreblad en een pen of potlood.
 • Leg de dobbelstenen in het midden van de tafel.

Kingdomino Duel spelregels

 1. Dobbelen:

  • Elke beurt beginnen spelers door de vier dobbelstenen te gooien. Deze dobbelstenen bevatten verschillende symbolen die overeenkomen met de soorten terreinen in een koninkrijk.
 2. Dobbelsteenkeuze:

  • De actieve speler kiest eerst één dobbelsteen uit de worp. De andere speler kiest vervolgens twee dobbelstenen, waarna de actieve speler de laatste dobbelsteen neemt.
  • De gekozen dobbelstenen bepalen welk type terrein de speler op zijn of haar scoreblad mag tekenen.
 3. Koninkrijk opbouwen:

  • Spelers tekenen het terrein op hun scoreblad in overeenstemming met de symbolen op hun gekozen dobbelstenen.
  • Alle terreinen moeten aansluiten bij eerder getekende terreinen, waarbij het startveld als uitgangspunt dient.
  • Spelers mogen hun terreinen zo vormgeven als ze willen, zolang de terreinen maar aan elkaar grenzen.
 4. Gebruik van kroontjes:

  • Sommige dobbelstenen bevatten kroontjes. Deze zijn cruciaal voor het scoren van punten, aangezien een gebied alleen punten oplevert als het één of meer kroontjes bevat.
 5. Scoren:

  • Aan het einde van het spel worden de punten berekend door het aantal aaneengesloten vakjes van hetzelfde terreintype te vermenigvuldigen met het aantal kroontjes in dat gebied.
 6. Beperkingen bij het tekenen:

  • Er zijn beperkingen aan hoe en waar je terreinen kunt tekenen, gebaseerd op de beschikbare ruimte en de aansluiting bij andere terreinen.

Einde van Kingdomino Duel

 1. Voltooiing van koninkrijken:

  • Het spel eindigt wanneer een van de spelers zijn of haar koninkrijk voltooit volgens de regels van het spel. Dit betekent dat alle vakjes op het scoreblad correct zijn ingevuld met de terreinen.
 2. Onmogelijkheid om verder te tekenen:

  • Als een speler geen terrein kan toevoegen vanwege ruimtegebrek of omdat de beschikbare dobbelstenen niet passen, kan het spel ook eindigen.
 3. Laatste ronde:

  • Als een speler zijn koninkrijk voltooit of niet verder kan, voltooit de andere speler zijn beurt om het spel af te ronden. Dit zorgt ervoor dat beide spelers evenveel beurten hebben gehad.
 4. Puntentelling:

  • Aan het einde van het spel tellen spelers hun punten door elk aaneengesloten terreintype te vermenigvuldigen met het aantal kroontjes in dat gebied. Gebieden zonder kroontjes leveren geen punten op.
 5. Bepalen van de winnaar:

  • De speler met de meeste punten aan het einde van het spel is de winnaar. Bij een gelijkspel kunnen extra criteria, zoals de grootste diversiteit aan terreintypen, worden gebruikt om de winnaar te bepalen.
Zijn de Kingdomino Duel spelregels nog niet helemaal duidelijk? Bekijk dan de volgende video:

Extra tips

Om je kansen op succes in Kingdomino Duel te vergroten en je spelstrategie te verbeteren, volgen hier enkele nuttige tips:

 

 1. Strategische plaatsing van kroontjes:

  • Focus op het tekenen van gebieden met kroontjes, omdat deze essentieel zijn voor het scoren van punten. Probeer gebieden met meerdere kroontjes te creëren voor een hogere score.
 2. Efficiënt ruimtegebruik:

  • Plan zorgvuldig hoe je de vakjes op je scoreblad invult. Efficiënt ruimtegebruik kan je helpen om meer flexibiliteit te behouden voor latere zetten.
 3. Balans in terreintypen:

  • Probeer een balans te vinden in de verschillende terreintypen. Het focussen op slechts één type kan je beperken, terwijl een divers koninkrijk meer mogelijkheden biedt.
 4. Anticipeer op de zetten van je tegenstander:

  • Probeer te anticiperen op welke dobbelstenen je tegenstander zou kunnen kiezen en pas je strategie daarop aan. Dit kan helpen bij het maken van je eigen keuzes.
 5. Flexibiliteit in je strategie:

  • Wees flexibel en bereid om je strategie aan te passen op basis van de dobbelsteenworpen en de acties van je tegenstander. Star vasthouden aan één plan kan nadelig zijn.
 6. Kansen creëren:

  • Probeer kansen te creëren voor toekomstige zetten. Bijvoorbeeld, door een gebied open te laten dat later met een hoge score kan worden voltooid.
 7. Risicomanagement:

  • Weeg de risico’s af van het kiezen van bepaalde dobbelstenen. Een hoge beloning kan aantrekkelijk zijn, maar ook riskant als het je mogelijkheden beperkt.
 8. Einde van het spel:

  • In de laatste fasen van het spel, wees extra aandachtig voor het maximaliseren van je punten en het voltooien van je koninkrijk.

Veelgestelde vragen

Als je geen ruimte meer hebt om een bepaald terrein te tekenen, moet je die dobbelsteen negeren en een ander terrein kiezen, indien mogelijk. Als geen enkel terrein past, kun je die beurt niet tekenen.

Ja, je mag op elk moment in het spel gebieden van hetzelfde type met elkaar verbinden, zolang het binnen de regels van het spel past.

Nee, er is geen limiet aan het aantal kroontjes dat een gebied kan hebben. Meer kroontjes in een gebied betekent meer punten.

Bij een gelijkspel kunnen spelers kijken naar secundaire factoren, zoals de grootte van het grootste gebied of het totaal aantal kroontjes. Als er nog steeds een gelijkspel is, kan het spel eindigen in een gelijkstand.

Ja, dat mag, maar het is strategisch niet altijd verstandig. Onvoltooide gebieden leveren aan het einde van het spel geen punten op.

Ja, je kunt een dobbelsteen kiezen en besluiten deze niet te gebruiken, bijvoorbeeld als het tekenen ervan je strategie negatief zou beïnvloeden.

Een gemiddeld spel duurt ongeveer 20 tot 30 minuten, maar dit kan variëren afhankelijk van de snelheid van de spelers.

Ja, Kingdomino Duel is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar oud. Het spel is eenvoudig genoeg voor kinderen om te begrijpen, maar biedt ook voldoende diepgang voor volwassen spelers.

Dit waren de Kingdomino Duel spelregels. Nog niet uitgespeeld? Bekijk dan de blog dobbelspellen voor 2 personen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven