Home » Spelregels » Canasta spelregels
Canasta

Canasta spelregels

Vandaag duiken we in de wereld van de Canasta spelregels, een populair kaartspel vol strategie en plezier. Canasta, oorspronkelijk uit Uruguay, is een spel dat geduld, slimme planning en een beetje geluk combineert. Het doel? Punten scoren door sets van kaarten te maken en de beruchte ‘canastas’ te verzamelen. Lees dus snel verder over de Canasta spelregels.

Benodigdheden voor Canasta

Om Canasta te spelen, heb je twee standaard decks kaarten nodig (inclusief de jokers), wat neerkomt op 108 kaarten in totaal. Daarnaast zijn pen en papier handig om de score bij te houden.

Doel van Canasta

Het doel bij Canasta is om meer punten te scoren dan je tegenstanders. Dit doe je door sets van drie of meer gelijke kaarten te maken en, als je kunt, ‘canastas’ (een set van zeven of meer kaarten) te vormen.

Spelvoorbereiding

 • Elke speler krijgt 11 kaarten.
 • Plaats de resterende kaarten in het midden als trekstapel en draai de bovenste kaart om als start van de aflegstapel.
 • Bepaal wie begint, en het spel kan starten!

Canasta spelregels

 1. Beurtverloop: 

  • Kaart trekken: Aan het begin van je beurt moet je één kaart van de trekstapel nemen of, als je kunt en wilt, de hele aflegstapel oppakken.
  • Sets maken: Vervolgens probeer je sets van drie of meer gelijke kaarten op tafel te leggen. Sets kunnen worden uitgebreid met kaarten van dezelfde waarde of met wildcards (jokers en tweeën).
  • Afleggen: Sluit je beurt af door één kaart op de aflegstapel te leggen.
 2. Canastas

  • Pure Canasta: Dit is een set van zeven of meer kaarten van dezelfde waarde zonder wildcards. Deze levert meer punten op.
  • Gemengde Canasta: Bestaat uit zeven of meer kaarten inclusief wildcards.
  • Afsluiten van het spel: Je kunt het spel beëindigen door al je kaarten uit te spelen, inclusief ten minste één canasta. Als je dit doet zonder dat je team een canasta heeft, krijg je strafpunten.
 3. Speciale kaarten en regels

  • Jokers en tweeën: Deze fungeren als wildcards en kunnen worden gebruikt om sets en canastas te completeren. Er zijn beperkingen aan hoeveel wildcards een set of canasta kan bevatten.
  • Rode drieën: Deze worden direct neergelegd en vervangen door een extra kaart van de trekstapel. Ze leveren extra punten op aan het einde van het spel.
  • Zwarte drieën: Worden gebruikt om de aflegstapel te blokkeren. Ze kunnen alleen worden afgelegd als je je beurt beëindigt en je kunt er geen sets mee vormen.

Einde van Canasta

Hier is hoe het spel afloopt en hoe je kunt bepalen wie er gewonnen heeft.

 

 1. Spel beëindigen:

  • Een speler of team kan het spel beëindigen door alle kaarten uit hun hand te spelen, mits ze minstens één canasta hebben gevormd. Als je geen canasta hebt en toch al je kaarten uitspeelt, krijg je strafpunten.
  • Het spel kan ook eindigen als de trekstapel leeg raakt. De speler die de laatste kaart trekt, moet nog een beurt spelen voordat het spel eindigt.
 2. Punten tellen:

  • Aan het einde van het spel worden punten geteld op basis van de gemaakte sets, canastas, en bonuskaarten.
  • Voor elke set en canasta krijg je een bepaald aantal punten. Pure canastas zijn meer punten waard dan gemengde canastas.
  • Rode drieën zijn extra punten waard, en zwarte drieën hebben meestal geen waarde, tenzij je er alle vier hebt.
  • Strafpunten worden toegekend voor onvolledige sets en voor het niet hebben van een canasta als je het spel beëindigt.
 3. Winnaar bepalen:

  • De winnaar is het individu of team met het hoogste aantal punten. Bij teams worden de punten van de teamleden bij elkaar opgeteld.
  • In het geval van een gelijke stand kunnen extra regels of rondes worden gespeeld om een definitieve winnaar te bepalen.

Extra tips

Hier zijn wat extra tips om je Canasta-spel te verbeteren en je kansen om te winnen te vergroten:

 

 1. Wees voorzichtig met de aflegstapel:

  • Het oppakken van de aflegstapel kan je veel kaarten opleveren, maar het kan je ook overladen met kaarten die moeilijk uit te spelen zijn. Wees strategisch met wanneer en waarom je de aflegstapel pakt.
 2. Houd je tegenstanders in de gaten:

  • Let op de acties van je tegenstanders. Als je ziet dat ze zich voorbereiden om uit te gaan, probeer dan je punten te maximaliseren of het spel te verlengen om je eigen positie te verbeteren.
 3. Balans tussen risico en beloning:

  • Het nemen van risico’s, zoals het wachten op een bepaalde kaart om een canasta te voltooien, kan lonend zijn, maar het kan ook terugslaan als een tegenstander het spel eerder beëindigt.
 4. Gebruik wildcards slim:

  • Wildcards (jokers en tweeën) zijn zeer waardevol. Gebruik ze om canastas te voltooien of om sets te beschermen, maar wees voorzichtig dat je niet te veel wildcards in één set stopt.
 5. Strategie voor rode drieën:

  • Rode drieën leveren bonuspunten op, maar ze kunnen niet worden gebruikt om sets of canastas te vormen. Probeer ze zo snel mogelijk neer te leggen om ruimte in je hand vrij te maken.
 6. Plan je sets zorgvuldig:

  • Denk vooruit bij het maken van sets. Probeer sets te vormen die je kunt uitbreiden of die je kunt gebruiken om een canasta te maken.
 7. Wees flexibel:

  • Elke ronde van Canasta kan anders verlopen. Wees flexibel en bereid om je strategie aan te passen aan de situatie.
 8. Oefen maakt perfect:

  • Zoals bij elk spel, hoe meer je speelt, hoe beter je de nuances van het spel zult begrijpen. Blijf oefenen en leer van elke spelervaring.

Veelgestelde vragen

Als de trekstapel op is en de volgende speler kan niet gaan (alle kaarten uitspelen), dan eindigt de huidige ronde onmiddellijk. De punten worden dan opgeteld zoals aan het einde van een normale ronde.

Nee, je mag geen set beginnen met alleen wildcards. Er moet altijd ten minste één natuurlijke kaart (geen wildcard) in de set zijn als je deze op tafel legt.

Een pure Canasta (zonder wildcards) is 500 punten waard, terwijl een gemengde Canasta (met wildcards) 300 punten waard is.

Nee, zwarte drieën kunnen niet worden gebruikt om sets te vormen of het spel te beëindigen. Ze worden voornamelijk gebruikt om de aflegstapel te blokkeren.

Als je per ongeluk een kaart speelt die niet past en het wordt opgemerkt, is het standaard dat je de kaart terugneemt en een strafkaart trekt van de trekstapel.

Nee, je kunt geen Canasta vormen met alleen wildcards. Elke Canasta moet minimaal één natuurlijke kaart bevatten.

Dit kan bepaald worden door elke speler een kaart van de stapel te laten trekken. Degene met de hoogste waarde begint. Bij een gelijkspel trekken die spelers opnieuw.

Je kunt het spel niet beëindigen zonder minstens één Canasta. Als je probeert uit te gaan zonder een Canasta, worden er strafpunten toegekend.

Dit waren de Canasta spelregels. Benieuwd naar meer van dit soort leuke kaartspellen? Lees dan de blog kaartspellen voor 2 personen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven