Home » Spelregels » Yahtzee spelregels
Yahtzee

Yahtzee spelregels

Vandaag gaan we kijken naar de Yahtzee spelregels. Yahtzee is een van de meest geliefde dobbelspellen ter wereld, bekend om zijn eenvoudige regels en het plezier dat het spelers van alle leeftijden biedt. Het spel combineert elementen van geluk en strategie en is perfect voor een gezellige spelavond met familie of vrienden. Lees dus snel verder over de Yahtzee spelregels. 

Benodigdheden voor het spelen van Yahtzee

Om Yahtzee te spelen, heb je nodig:

 • 5 dobbelstenen
 • Een Yahtzee scoreblad voor elke speler
 • Een pen of potlood

Doel van Yahtzee

Het doel van Yahtzee is om zo veel mogelijk punten te scoren door bepaalde dobbelsteencombinaties te gooien. Elke combinatie levert een verschillend aantal punten op, en het strategisch kiezen welke combinaties je nastreeft, is een belangrijk onderdeel van het spel.

Spelvoorbereiding

Elke speler krijgt een scoreblad en een pen of potlood. Zorg dat de dobbelstenen voor alle spelers bereikbaar zijn. Beslis wie er begint, en je bent klaar om te spelen.

Yahtzee spelregels

 1. De beurt:

  • Eerste worp: De speler gooit alle vijf dobbelstenen.
  • Beslissen om door te gooien: Na de eerste worp kan de speler besluiten sommige dobbelstenen te houden (bijvoorbeeld dobbelstenen die samen een paar vormen) en de rest opnieuw te gooien.
  • Tweede en derde worp: De speler kan nog twee keer gooien, maar dit is niet verplicht. De speler mag na elke worp besluiten welke dobbelstenen te behouden.
 2. Scoren:

  • Na de worpen (maximaal drie per beurt) kiest de speler een combinatie op het scoreblad om in te vullen.
  • Combinaties kunnen zijn: een full house, een kleine straat, een grote straat, drie dezelfde, vier dezelfde, een kans (totaal van alle dobbelstenen), of een Yahtzee (vijf dezelfde).
  • Als de speler geen passende combinatie kan maken, moet een van de vakjes als nul worden ingevuld.
 3. Speciale combinaties:

  • Yahtzee: Een Yahtzee is vijf dezelfde en is 50 punten waard. Extra Yahtzees leveren bonuspunten op.
  • Bovenste sectie bonus: Als het totaal van de scores in de bovenste sectie (enen tot en met zessen) minstens 63 punten is, ontvangt de speler een bonus van 35 punten.
 4. Einde van de beurt:

  • Na het scoren of het invullen van een nul, is de beurt voorbij en is de volgende speler aan de beurt.

Einde van Yahtzee

Het einde van een spel Yahtzee komt in zicht na dertien rondes van dobbelen en scoren. Hier is hoe het spel tot een conclusie komt en hoe de winnaar wordt bepaald:

 

 1. Voltooien van de rondes:

  • Elke speler krijgt dertien beurten in totaal, waarin zij proberen de best mogelijke combinaties te gooien en te scoren.
  • In elke ronde kiest de speler één van de dertien combinaties op het scoreblad om punten voor te scoren.
 2. Laatste ronde:

  • De dertiende en laatste ronde markeert het einde van het spel. Na deze ronde worden geen verdere worpen of scores meer gemaakt.
 3. Optellen van de scores:

  • Na de laatste ronde telt elke speler de punten op zijn of haar scoreblad bij elkaar op.
  • Dit omvat de scores van alle combinaties, eventuele bonussen uit de bovenste sectie en extra punten voor eventuele extra Yahtzees.
 4. Bepalen van de winnaar:

  • De speler met de hoogste totaalscore wint het spel.
  • Bij een gelijkspel delen de spelers met de hoogste score de overwinning.
Om een beter beeld van de spelregels van Yahtzee te krijgen kun je de volgende video bekijken:

Extra tips voor het spelen van Yahtzee

Yahtzee is niet alleen een spel van geluk, maar ook van slimme strategieën en tactieken. Hier zijn enkele extra tips om je spel te verbeteren en je kansen op winnen te vergroten:

 

 1. Bovenste sectie strategie:

  • Richt je in de beginfase van het spel op de bovenste sectie van het scoreblad (enen tot en met zessen). Dit helpt om de bonus van 35 punten te behalen als je in totaal 63 of meer punten scoort in deze sectie.
 2. Balans tussen risico en zekerheid:

  • Weeg de risico’s af van het doorgaan met dobbelen voor een betere combinatie tegen het veilig stellen van punten met wat je al hebt gegooid.
 3. Gebruik van de Yahtzee:

  • Als je een Yahtzee gooit (vijf dezelfde), overweeg dan om deze te gebruiken voor een hoge score in de bovenste sectie als je nog geen bonus hebt behaald.
 4. Vier dezelfde tactiek:

  • Als je vier dezelfde hebt gegooid, kan het soms beter zijn om voor een vol huis of een kleine straat te gaan, afhankelijk van wat je al hebt gescoord.
 5. Kans als vangnet:

  • Gebruik de ‘kans’ als vangnet voor een beurt waarin je geen andere nuttige combinatie kunt maken. Dit kan vooral handig zijn tegen het einde van het spel.
 6. Plan je zetten:

  • Houd je scoreblad in de gaten en plan welke combinaties je wilt nastreven op basis van wat je al hebt gescoord en wat nog beschikbaar is.
 7. Leer van elk spel:

  • Elk spel Yahtzee is anders. Reflecteer na elk spel op je keuzes en bedenk hoe je je strategie kunt aanpassen voor toekomstige spellen.
 8. Observeer andere spelers:

  • Kijk naar de tactieken van andere spelers. Dit kan je nieuwe ideeën geven en helpen je eigen strategie te verbeteren.

Veelgestelde vragen

Ja, als je een Yahtzee gooit en je hebt de Yahtzee-combinatie al ingevuld, kun je deze als een andere combinatie gebruiken, zoals een vol huis of een straat, mits je aan de vereisten voor die combinatie voldoet.

Bij het gooien van een tweede Yahtzee krijg je een bonus van 100 punten, mits je de eerste Yahtzee al hebt ingevuld. Je mag de dobbelstenen ook gebruiken voor een andere combinatie als dat nodig is.

Je mag tot drie keer dobbelen in één beurt. Na elke worp kun je kiezen welke dobbelstenen je houdt en welke je opnieuw gooit.

Als je geen geldige combinatie kunt maken, moet je een combinatie op je scoreblad als nul invullen. Kies strategisch welk vakje je als nul invult, gebaseerd op wat je nog kunt scoren in toekomstige beurten.

Een grote straat bestaat uit vijf opeenvolgende nummers (bijvoorbeeld 2-3-4-5-6). Deze combinatie scoort 40 punten.

Ja, je mag zelf kiezen welke dobbelstenen je houdt en in welke volgorde. Je hoeft de volgorde van de dobbelstenen niet aan te passen aan de volgorde van de straat of andere combinaties.

Yahtzee is een combinatie van beide. Hoewel geluk een grote rol speelt bij het dobbelen, vereist het spel ook strategisch denken, vooral bij het kiezen van combinaties en het beslissen wanneer je stopt met dobbelen.

Een gemiddeld spel Yahtzee duurt ongeveer 30 minuten, maar dit kan variëren afhankelijk van het aantal spelers en hoe snel iedereen beslissingen neemt.

Dit waren de Yahtzee spelregels. Even uitgespeeld met Yahtzee? Bekijk dan de blog dobbelspellen voor 2 personen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven