Home » Spelregels » Keer op Keer spelregels
Keer op Keer

Keer op Keer spelregels

Vandaag kijken we naar de Keer op Keer spelregels. Keer op Keer is een uitdagend dobbelspel waarbij spelers hun strategisch inzicht moeten gebruiken om zo efficiënt mogelijk vakjes op hun scoreblok af te kruisen. Het spel combineert geluk, tactiek en planning, en is geschikt voor spelers van alle leeftijden. Lees dus snel verder over de Keer op Keer spelregels

Benodigdheden voor Keer op Keer

 • Een scoreblok met verschillende kleurvakjes
 • Drie dobbelstenen met kleuren
 • Drie dobbelstenen met nummers
 • Een pen of potlood voor elke speler

Doel van Keer op Keer

Het doel van Keer op Keer is om zoveel mogelijk punten te scoren door slim vakjes op je scoreblok af te kruisen. Punten worden verdiend door complete rijen, kolommen en gekleurde gebieden af te kruisen.

Spelvoorbereiding

 • Geef elke speler een scoreblok en een pen of potlood.
 • Plaats de zes dobbelstenen in het midden van de tafel.

Keer op Keer spelregels

 1. Start van de beurt:
  • De actieve speler gooit alle zes dobbelstenen. Er zijn drie dobbelstenen met kleuren en drie met nummers.
 2. Kiezen van dobbelstenen:
  • Na het gooien kiest de actieve speler één kleurendobbelsteen en één nummerdobbelsteen uit. Deze combinatie bepaalt welke vakjes op het scoreblok mogen worden afgekruist.
  • De gekozen kleur geeft aan in welk gebied van het scoreblok gewerkt mag worden, en het gekozen nummer bepaalt hoeveel vakjes in dat gebied afgekruist mogen worden.
 3. Afkruisen van vakjes:
  • De speler kruist de vakjes af op het scoreblok. Alle afgekruiste vakjes moeten aaneengesloten zijn en minstens één vakje moet grenzen aan een al eerder afgekruist vakje (behalve bij de eerste worp van het spel).
  • Als een speler niet in staat is om vakjes af te kruisen die voldoen aan de dobbelsteencombinatie, krijgt hij/zij een strafpunt.
 4. Speciale vakjes en bonussen:
  • Sommige vakjes op het scoreblok hebben speciale symbolen. Deze kunnen extra acties of punten opleveren wanneer ze worden afgekruist, zoals het opnieuw gooien van dobbelstenen of het afkruisen van extra vakjes.
 5. Einde van de beurt:
  • Nadat de actieve speler de dobbelstenen heeft gekozen en de vakjes heeft afgekruist, eindigt de beurt. De overige spelers mogen vervolgens één van de overgebleven dobbelsteencombinaties gebruiken om hun eigen scoreblok in te vullen.
 6. Jokers:
  • Jokervakjes op het scoreblok kunnen met elke dobbelsteencombinatie worden afgekruist en bieden extra flexibiliteit.
 7. Strategische keuzes:
  • Spelers moeten strategisch kiezen welke dobbelstenen ze gebruiken en welke vakjes ze afkruisen om maximale punten te scoren en speciale acties te activeren.

Einde van Keer op Keer

 1. Voltooien van kleuren of gebieden:
  • Het spel eindigt wanneer een speler tijdens zijn of haar beurt twee complete kleuren of gebieden op het scoreblok heeft afgekruist. Dit betekent dat alle vakjes van die twee kleuren volledig zijn ingevuld.
 2. Onmogelijkheid om vakjes af te kruisen:
  • Het spel kan ook eindigen als een speler niet in staat is om vakjes af te kruisen volgens de regels, zelfs met de beschikbare dobbelsteencombinaties. In dat geval krijgt de speler een strafpunt.
 3. Laatste ronde:
  • Zodra een van de bovengenoemde eindspelcriteria is bereikt, maken alle andere spelers hun lopende beurt af. Dit zorgt ervoor dat iedereen evenveel beurten heeft gehad.
 4. Berekenen van de eindscore:
  • Na afloop van de laatste ronde berekenen de spelers hun eindscore. Dit omvat de punten voor voltooide rijen, kolommen en gekleurde gebieden, plus eventuele bonuspunten.
 5. Bepalen van de winnaar:
  • De winnaar is de speler met de hoogste eindscore. Bij een gelijkspel kunnen de spelers besluiten om een gedeelde overwinning te accepteren of een tiebreak-criterium te gebruiken, zoals het minste aantal strafpunten.
 6. Strategische overwegingen:
  • In de eindfase van het spel worden strategische beslissingen nog crucialer. Spelers moeten zorgvuldig afwegen welke vakjes ze afkruisen om hun score te maximaliseren en hun kansen op winnen te vergroten.

Is het spel nog niet helemaal duidelijk? Bekijk dan de volgende video:

Extra tips voor het spelen van Keer op Keer

Hier zijn enkele aanvullende tips om je strategie in Keer op Keer te verbeteren en je winstkansen te vergroten:

 

 1. Balans tussen verschillende gebieden:
  • Probeer een evenwichtige benadering te hanteren bij het afkruisen van vakjes. Concentreer je niet alleen op één kleur of gebied, maar probeer meerdere gebieden tegelijkertijd te voltooien.
 2. Plan vooruit:
  • Kijk naar toekomstige mogelijkheden op je scoreblok. Probeer te anticiperen op welke dobbelsteencombinaties je nodig zult hebben en houd rekening met de worpen van andere spelers.
 3. Gebruik jokers strategisch:
  • Jokervakjes kunnen met elke dobbelsteencombinatie worden afgekruist. Gebruik ze wijselijk om moeilijk bereikbare vakjes af te kruisen of om een strategisch voordeel te behalen.
 4. Let op bonussen:
  • Sommige vakjes bieden bonussen of extra punten wanneer ze worden afgekruist. Houd deze in de gaten en probeer ze te gebruiken om je score te verhogen.
 5. Wees voorzichtig met strafpunten:
  • Vermijd zoveel mogelijk strafpunten. Als je merkt dat je geen vakjes kunt afkruisen, kan het soms beter zijn om een beurt over te slaan om strafpunten te vermijden.
 6. Flexibiliteit is belangrijk:
  • Wees flexibel in je strategie. De dobbelstenen zijn onvoorspelbaar, dus wees bereid je plannen aan te passen als de situatie daarom vraagt.
 7. Focus op voltooien van rijen en kolommen:
  • Het voltooien van rijen en kolommen levert extra punten op. Richt je op deze gebieden als je dicht bij voltooiing bent om je score een boost te geven.
 8. Efficiënt gebruik van dobbelstenen:
  • Kies je dobbelstenen zorgvuldig. Soms kan het beter zijn om een lage worp te kiezen die je helpt een gebied te voltooien dan een hoge worp die minder nuttig is.

Veelgestelde vragen

Als je geen vakjes kunt afkruisen, ontvang je een strafpunt. Het is belangrijk om strategisch te kiezen en te plannen om dit te voorkomen.

Ja, na de beurt van de actieve speler mogen de andere spelers één van de overgebleven dobbelsteencombinaties gebruiken om hun scoreblok in te vullen.

Je kunt meerdere strafpunten krijgen gedurende het spel. Elk moment dat je geen vakjes kunt afkruisen, resulteert in een extra strafpunt.

Nee, je mag jokers gebruiken zoveel als beschikbaar op je scoreblok, maar onthoud dat ze strategisch het beste gebruikt kunnen worden.

Ja, het is mogelijk om meer dan één kleur in een beurt te voltooien als je de juiste dobbelsteencombinaties gooit en dit strategisch plant.

Bij een gelijkspel kunnen spelers kiezen voor een gedeelde overwinning of een tiebreak-methode gebruiken, zoals het minste aantal strafpunten of een extra ronde spelen.

Een gemiddeld spel duurt ongeveer 30 minuten, maar dit kan variëren afhankelijk van het aantal spelers en hun ervaring met het spel.

Ja, Keer op Keer kan uitstekend met twee spelers gespeeld worden, en biedt een even leuke en uitdagende ervaring als met meer spelers.

Dit waren de Keer op Keer spelregels. Opzoek naar een ander dobbelspel? Bekijk dan de blog ‘dobbelspellen voor 2 personen’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven