Home » Spelregels » Splendor spelregels
Splendor

Splendor spelregels

Vandaag gaan we kijken naar de Splendor spelregels. Splendor is een tactisch en meeslepend bordspel waarin spelers de rol aannemen van rijke handelaren tijdens de Renaissance. Het doel van het spel is om door middel van het verzamelen en verhandelen van edelstenen en goud de meest prestigieuze juwelier te worden. Met zijn eenvoudige regels, maar diepe strategische mogelijkheden, biedt Splendor een boeiende ervaring voor zowel beginnende als ervaren spelers. Lees dus snel verder over de Splendor spelregels. 

Benodigdheden voor het spelen van Splendor

 • 40 edelsteenfiches: 7x robijn (rood), saffier (blauw), smaragd (groen), diamant (wit) en onyx (zwart), en 5x goud (joker).
 • 90 ontwikkelingskaarten: verdeeld in drie niveaus, elk met een unieke kostprijs en soms met punten.
 • 10 adeltegels: deze leveren bonuspunten op.

Doel van Splendor

Het doel van Splendor is om als eerste speler 15 prestige punten te verzamelen. Spelers doen dit door edelsteenfiches te verzamelen en hiermee ontwikkelingskaarten te kopen, die zowel punten als bonussen kunnen opleveren. Ook het aantrekken van adel met behaalde combinaties van kaarten levert punten op.

Spelvoorbereiding

 • Leg de edelsteenfiches gesorteerd per kleur op tafel.
 • Schud de ontwikkelingskaarten per niveau en leg ze in drie stapels, met de bovenste vier kaarten van elke stapel open op tafel.
 • Leg de adeltegels op tafel na het schudden.

Splendor spelregels

Spelverloop:

 1. Fiches nemen: In je beurt kun je óf drie verschillende edelsteenfiches óf twee fiches van dezelfde kleur nemen. Je kunt niet twee fiches van dezelfde kleur nemen als er minder dan vier fiches van die kleur op de tafel liggen.
 2. Een kaart kopen: Je kunt een ontwikkelingskaart kopen door de kosten, aangegeven in edelstenen, te betalen met je fiches. De kaart voeg je toe aan je speelgebied. Sommige kaarten geven directe punten.
 3. Een kaart reserveren: Als je een kaart niet kunt of wilt kopen, mag je deze reserveren door deze in je hand te nemen. Hierdoor voorkom je dat een andere speler deze koopt. Als je reserveert, mag je ook één goudfiche nemen (als joker).
 4. Gebruik van goud: Goudfiches kunnen als joker gebruikt worden voor elke kleur edelsteen.

Adel aantrekken:

 • Adeltegels leveren extra punten op. Je krijgt een adeltegel automatisch aan het einde van je beurt als je voldoet aan de voorwaarden die op de tegel staan, meestal een combinatie van verschillende ontwikkelingskaarten.

Einde van Splendor

Het spel Splendor eindigt wanneer een van de spelers 15 of meer prestige punten heeft verzameld. Hier is hoe het einde van het spel in zijn werk gaat:

 

 1. Het bereiken van 15 Punten: Zodra een speler tijdens zijn of haar beurt 15 of meer punten bereikt, is het spel nog niet direct afgelopen. In plaats daarvan wordt de huidige ronde uitgespeeld, zodat alle spelers evenveel beurten hebben gehad. Dit betekent dat alle andere spelers nog één kans krijgen om hun score te verhogen.

 2. Laatste ronde: Tijdens deze laatste ronde kunnen andere spelers proberen hun totale punten te maximaliseren, misschien zelfs genoeg om de speler die als eerste 15 punten bereikte, in te halen.

 3. Tellen van de punten: Aan het einde van de laatste ronde worden de punten geteld. Dit omvat punten van ontwikkelingskaarten, adeltegels en eventuele bonuspunten die spelers gedurende het spel hebben verzameld.

 4. Winnaar bepalen: De speler met de meeste punten aan het einde van deze ronde is de winnaar van het spel. Bij een gelijkspel wint de speler die de minste ontwikkelingskaarten heeft gekocht.

Om het nog even net wat duidelijker voor je te maken kun je de volgende video bekijken:

Extra tips voor het spelen van Splendor

Om nog net wat beter te worden in Splendor kun je gebruik maken van de volgende tips:

 

 1. Vroeg focussen op ontwikkelingskaarten: In het begin van het spel kan het waardevol zijn om je te richten op het verzamelen van ontwikkelingskaarten die edelstenen opleveren. Deze kaarten geven je elke beurt een extra edelsteen, wat je meer mogelijkheden geeft in latere beurten.

 2. Balans tussen korte- en langetermijnstrategie: Probeer een balans te vinden tussen het verzamelen van kaarten die directe punten opleveren en kaarten die nuttige bonussen geven voor latere zetten.

 3. Houd de adeltegels in de gaten: Controleer regelmatig welke adeltegels je kunt aantrekken en wat je nodig hebt om ze te verkrijgen. Deze tegels kunnen een flinke boost geven aan je puntenaantal.

 4. Beperk het reserveren van kaarten: Hoewel het reserveren van kaarten nuttig kan zijn om te voorkomen dat een tegenstander een bepaalde kaart krijgt, kost dit wel een beurt. Wees dus selectief in het reserveren van kaarten.

 5. Wees flexibel: Als je ziet dat een tegenstander dezelfde edelstenen verzamelt of dezelfde kaarten wil, overweeg dan om je strategie aan te passen om in conflict te vermijden.

 6. Efficiënt gebruik van goudfiches: Goudfiches zijn zeer flexibel en kunnen het verschil maken bij het kopen van een belangrijke kaart. Gebruik ze verstandig en op het juiste moment.

 7. Plan vooruit: Probeer een paar zetten vooruit te denken en te anticiperen op wat je tegenstanders mogelijk zullen doen. Dit kan helpen bij het maken van beslissingen over welke kaarten te kopen of te reserveren.

 8. Observeer je tegenstanders: Let op de acties van je tegenstanders, zodat je kunt inschatten welke kaarten zij mogelijk zullen nemen en welke strategieën zij volgen.

Veelgestelde vragen

Nee, elke adeltegel kan maar één keer per speler worden verkregen. Zodra je een adeltegel hebt, kun je diezelfde tegel niet nog een keer verdienen.

Als een bepaald type edelsteenfiches op is, kun je die edelsteen die beurt niet meer nemen. Je moet wachten tot andere spelers deze fiches terugleggen.

Ja, je kunt een gereserveerde kaart op elk moment kopen in een latere beurt, zolang je de kosten ervoor kunt betalen.

Je mag maximaal drie kaarten tegelijkertijd gereserveerd hebben. Als je al drie gereserveerde kaarten hebt, moet je wachten tot je er een koopt voordat je een nieuwe kunt reserveren.

Ja, de bonusedelstenen op je ontwikkelingskaarten tellen als permanente edelstenen van die kleur voor de rest van het spel. Ze kunnen worden gebruikt om de kosten van andere kaarten of adeltegels te betalen.

Als meerdere spelers in dezelfde laatste ronde 15 of meer punten bereiken, wint de speler met de meeste punten. Bij een gelijkspel wint de speler die de minste ontwikkelingskaarten heeft gekocht.

Nee, je kunt in je beurt ofwel fiches nemen, een kaart kopen, of een kaart reserveren. Deze acties kunnen niet gecombineerd worden in één beurt.

Dit waren de Splendor spelregels. Dit leuke bordspel voor 2 personen is ook met meer spelers te spelen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven