Home » Spelregels » 4 op een Rij spelregels
4 op een rij spelregels

4 op een Rij spelregels

Welkom bij de spannende wereld van 4 op een Rij spelregels, het populaire strategische spel waarbij twee spelers om de beurt gekleurde schijven in een verticaal bord laten vallen, met als doel vier van hun eigen kleur op een rij te krijgen. Dit spel vereist tactisch denken, vooruit plannen en een snufje geluk. Of je nu thuis bent met familie of vrienden, 4 op een Rij staat garant voor plezier en breinbrekende uitdagingen! Lees dus snel verder over de 4 op een Rij spelregels. 

Benodigdheden 4 op een Rij

 • Een 4 op een Rij spelbord
 • 21 rode schijven
 • 21 gele schijven

Doel van 4 op een Rij

Het doel is simpel: wees de eerste speler die vier van zijn eigen kleurschijven op een rij krijgt, horizontaal, verticaal of diagonaal.

Spelvoorbereiding

 1. Kies wie rood is en wie geel. Deze keuze kan willekeurig zijn of beslist door een eenvoudige spelletje zoals kop of munt.
 2. Plaats het bord tussen de twee spelers.
 3. Beslis wie er begint. Traditioneel begint de speler met de rode schijven.

4 op een Rij spelregels

 1. Begin van het spel:

  • Zet het spelbord rechtop tussen de twee spelers in. Zorg ervoor dat het bord leeg is voor aanvang van het spel.
  • Spelers kiezen hun kleur: een speler gebruikt de rode schijven en de andere de gele.
  • Bepaal wie begint. Vaak beginnen de rode schijven, maar dit kan ook door loting beslist worden.
 2. Spelverloop:

  • Spelers wisselen elkaar af door één schijf per beurt in een van de kolommen van het bord te laten vallen. De schijf valt naar beneden en blijft steken op de onderste vrije positie binnen die kolom.
  • Het doel is om als eerste vier schijven van je eigen kleur op een rij te krijgen. Deze rij kan horizontaal, verticaal of diagonaal zijn.
  • Je moet ook opletten op de zetten van je tegenstander en indien mogelijk voorkomen dat hij of zij vier op een rij krijgt.

Einde van 4 op een Rij

 1. Het vaststellen van de winnaar:

  • Zodra een speler vier van zijn of haar schijven op een rij heeft (horizontaal, verticaal of diagonaal), is het spel onmiddellijk afgelopen en die speler wordt uitgeroepen tot de winnaar.
  • Het is belangrijk om direct na het vormen van een rij het spel te stoppen en de winst te erkennen, zelfs als er nog andere speelmogelijkheden open lijken te zijn.
 2. Gelijkspel:

  • Als alle kolommen vol zijn en niemand heeft vier op een rij, dan eindigt het spel in een gelijkspel. Dit betekent dat beide spelers even goed (of slecht) hebben gepresteerd en dat er geen duidelijke winnaar is.
Zijn de 4 op een Rij spelregels nog niet helemaal duidelijk? Bekijk dan de volgende video:

Extra tips voor het spelen van 4 op een Rij

 1. Begin in het midden:

  • Probeer je eerste schijven in het midden van het bord te plaatsen. Dit geeft je meer mogelijkheden om 4 op een rij te creëren, aangezien je zowel horizontaal, verticaal als diagonaal meer ruimte hebt.
 2. Denk vooruit:

  • Probeer altijd een paar stappen vooruit te denken en niet alleen te focussen op wat je volgende zet is. Overweeg hoe je tegenstander kan reageren op jouw zetten en probeer scenario’s in je hoofd te spelen waarbij je zowel aanvallende als verdedigende zetten overweegt.
 3. Blokkeren:

  • Als je ziet dat je tegenstander dicht bij het winnen is, zorg er dan voor dat je hem of haar blokkeert. Soms is het essentieel om je eigen strategie tijdelijk opzij te zetten om te voorkomen dat je tegenstander wint.
 4. Creëer meerdere kansen:

  • Probeer meerdere kansen te creëren waarbij je slechts één schijf verwijderd bent van de winst. Dit verhoogt de druk op je tegenstander en vergroot je kansen om te winnen, aangezien je tegenstander niet alle bedreigingen tegelijk kan blokkeren.
 5. Leer van verlies:

  • Elk verlies biedt een kans om te leren. Analyseer het spel nadat je hebt verloren om te begrijpen wat je had kunnen doen om te winnen of hoe je de winnende strategie van je tegenstander had kunnen blokkeren.
 6. Gebruik diagonalen:

  • Verticale en horizontale rijen zijn belangrijk, maar vergeet de diagonale rijen niet. Diagonale rijen zijn vaak moeilijker te zien en te blokkeren, waardoor ze een krachtig middel kunnen zijn om te winnen.

Veelgestelde vragen

4 op een Rij is in principe een spel voor twee spelers. Om het met meer spelers te spelen, zou je toernooiregels kunnen introduceren waarin spelers om de beurt tegen elkaar uitkomen in een eliminatiestijl totdat er een uiteindelijke winnaar is.

Als beide spelers akkoord gaan, kun je de schijf verwijderen en de juiste zet doen. Echter, in een striktere spelregelomgeving geldt de zet zodra de schijf het spelbord raakt en moet je spelen met de schijf op zijn nieuwe locatie.

Er zijn geen universele officiële toernooiregels, maar verschillende organisaties of groepen kunnen hun eigen regelsets hebben voor competitief spel. Deze kunnen variëren in termen van spelprogressie, tijdslimieten, of de manier waarop winnaars worden bepaald.

a, er zijn verschillende websites en apps waar je 4 op een Rij tegen de computer of tegen tegenstanders van over de hele wereld kunt spelen.

Een gemiddeld spel 4 op een Rij duurt meestal tussen de 5 en 10 minuten, afhankelijk van de snelheid van de spelers en de complexiteit van het spelverloop.

Dit waren de 4 op een Rij spelregels. Wil je meer spellen vinden om te spelen? Bekijk dan de blog ‘bordspellen voor kinderen‘. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven