Home » Spelregels » Muizenval spelregels
Muizenval spelregels

Muizenval spelregels

Welkom bij de Muizenval spelregels, het spannende spel waarbij spelers hun muis door een bord met valstrikken en gevaren loodsen, allemaal met het doel om de kaas te veroveren en te ontsnappen aan de gevreesde muizenval! Dit spel combineert geluk, strategie en een beetje technisch inzicht, wat het perfect maakt voor een familie spelletjesavond. Bereid je voor op lachbuien en gezonde competitie terwijl je probeert de slimste muis in het spel te zijn! Lees dus snel verder over de Muizenval spelregels.

Benodigdheden voor Muizenval

 • Muizenval spelbord
 • 4 muizenpionnen
 • 1 kaasstuk per speler
 • 1 bouwtekening voor de val
 • Verschillende spelonderdelen om de val te bouwen
 • Dobbelsteen

Doel van Muizenval

Het doel van Muizenval is om je muis veilig rond het bord te bewegen, kaas te verzamelen en uiteindelijk andere muizen te vangen in de val, terwijl je zelf probeert te ontsnappen aan hetzelfde lot.

Spelvoorbereiding

 1. Zet het spelbord op en bouw de muizenval volgens de instructies. Dit is een leuke activiteit op zich en vereist een beetje samenwerking en inzicht.
 2. Elke speler kiest een muis en plaatst deze op het startveld.
 3. De kaasstukken worden naast het bord geplaatst, en elke speler ontvangt één stuk kaas.

Muizenval spelregels

 1. Start van het spel:

  • Na de voorbereiding gooien spelers om de beurt met de dobbelsteen om hun muis over het bord te verplaatsen.
  • Het aantal gegooide ogen bepaalt hoeveel velden je muis vooruit mag.
 2. Verschillende velden:

  • Kaasveld: Wanneer je op een kaasveld landt, ontvang je een stuk kaas van de algemene voorraad.
  • Valbouwveld: Hier moet je een onderdeel van de muizenval bouwen of verbeteren volgens de instructies. Dit doe je door een stuk kaas in te leveren.
  • Valactiveringsveld: Als je hierop landt en de val is compleet, kun je deze activeren door het benodigde aantal kaasstukken in te leveren. Dit kan alleen als er een andere muis in het gevaarzone van de val is.
 3. Bewegen en interactie:

  • Je mag alleen vooruit bewegen op het bord, niet achteruit.
  • Als je op hetzelfde veld als een andere speler eindigt, gebeurt er niets speciaals; het spel is vooral gericht op de interactie met de val.
 4. De val bouwen en activeren:

  • Gedurende het spel verzamel je kaas om valonderdelen te bouwen. Elk onderdeel heeft zijn eigen kaaskost, en je moet op een specifiek veld staan om een onderdeel te kunnen bouwen.
  • Wanneer de val compleet is en een speler de val activeert, worden eventuele muizen op de gevaarzone van de val gevangen en uit het spel verwijderd.

Einde van Muizenval

 1. Vangen van de muizen:

  • Het spel nadert zijn einde zodra een speler de val activeert en één of meer muizen vangt. De gevangen muizen worden uit het spel verwijderd, en de speler die de val activeerde, kan de kaas van de gevangen muizen verzamelen als extra beloning.
 2. Laatste muis staande:

  • Het spel eindigt onmiddellijk wanneer er nog maar één muis over is die niet in de val is gevangen. Deze muis, en dus de speler die deze bestuurt, wordt uitgeroepen tot winnaar van het spel.
 3. Gelijkspel scenario:

  • In zeer zeldzame gevallen kan het voorkomen dat de laatste twee of meer muizen tegelijk worden gevangen (bijvoorbeeld door een complexe kettingreactie binnen de val). In dit geval eindigt het spel in een gelijkspel.
Zijn de Muizenval spelregels nog niet helemaal duidelijk? Bekijk dan de volgende video:

Extra tips voor het spelen van Muizenval

 1. Wees voorzichtig met de val:

  • Hoewel het verleidelijk kan zijn om snel de val te activeren, is het vaak slimmer om te wachten totdat je zeker weet dat je een tegenstander kunt vangen. Voorkom dat je de val te vroeg activeert en daarmee een kans voor je tegenstanders creëert om te winnen.
 2. Plan je route:

  • Kijk vooruit op het bord en plan je route strategisch. Probeer gebieden te vermijden waar je gemakkelijk gevangen kunt worden en zoek naar routes die je extra kaas of veilige zones bieden.
 3. Gebruik kaas strategisch:

  • Kaas is een waardevolle bron in het spel. Gebruik het niet alleen om delen van de val te bouwen, maar ook om andere spelers te lokken of te dwingen naar bepaalde gebieden van het bord te gaan.
 4. Houd de tegenstanders in de gaten:

  • Observeer de bewegingen en de voorraad kaas van je tegenstanders zorgvuldig. Als je merkt dat een tegenstander veel kaas verzamelt, kunnen ze van plan zijn de val te activeren. Probeer in dat geval op veilige afstand te blijven.
 5. Bouw de val efficiënt:

  • Wanneer je onderdelen van de val bouwt, probeer dit dan zo efficiënt mogelijk te doen. Kies het juiste moment om te bouwen, idealiter wanneer je dichtbij een bouwveld bent en voldoende kaas hebt om de constructie te voltooien.
 6. Blijf flexibel:

  • Hoewel het goed is om een strategie te hebben, is het belangrijk om flexibel te blijven en je plannen aan te passen aan de veranderende situatie op het bord.

Veelgestelde vragen

Veel versies van Muizenval hebben online handleidingen beschikbaar. Je kunt ook improviseren en je eigen val ontwerpen, wat een extra element van creativiteit en plezier aan het spel kan toevoegen.

Muizenval is over het algemeen ontworpen voor 2 tot 4 spelers. Als je met meer spelers wilt spelen, kun je teams vormen waarbij teamleden samenwerken en strategieën bespreken, maar het kan het spel wel langer en mogelijk minder overzichtelijk maken.

Een gemiddeld spel duurt ongeveer 30 tot 45 minuten, afhankelijk van het aantal spelers en hoe snel spelers hun zetten maken.

Muizenval is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar oud. Jongere kinderen kunnen hulp nodig hebben bij het begrijpen van de regels en het opbouwen van de val.

Om het spel te versnellen, kun je overwegen om de regels aan te passen zodat de val sneller gebouwd wordt of minder kaas nodig is om acties uit te voeren. Ook kan het instellen van een tijdslimiet voor elke beurt helpen om het speltempo te verhogen.

Dit waren de Muizenval spelregels. Voor meer van dit soort spellen kun je onze blog ‘Bordspellen voor kinderen‘ lezen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven