Home » Spelregels » “Wie is het?” spelregels
Wie is het spelregels

“Wie is het?” spelregels

Duik in de wereld van mysterie met de “Wie is het?” spelregels, het klassieke raadspel waarbij je moet rade wie het andere persoon is. Dit spannende spel voor twee spelers daagt je uit om via slimme vragen de geheime identiteit van de personagekaart van je tegenstander te onthullen. Ideaal voor een spelletjesmiddag met vrienden of familie, “Wie is het?” belooft plezier en spanning voor spelers van alle leeftijden! Lees dus snel verder over de “Wie is het?” spelregels.

Benodigdheden voor "Wie is het?"

 • Twee spelborden met omklapbare afbeeldingen van verschillende personages
 • Twee sets van kaarten met dezelfde afbeeldingen als op de spelborden
 • Een set van rode en blauwe kaarthouders

Doel van "Wie is het?"

Het doel van “Wie is het?” is om als eerste de geheime personagekaart van je tegenstander te raden door strategische vragen te stellen die met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoord kunnen worden.

Spelvoorbereiding

 1. Elke speler kiest een spelbord en plaatst dit zodanig dat de tegenstander het niet kan zien.
 2. Schud de kaarten en plaats ze in de kaarthouders zodat elke speler een geheime kaart voor zichzelf trekt zonder dat de tegenstander deze ziet.
 3. Zorg ervoor dat alle afbeeldingen op het spelbord rechtop staan.

"Wie is het?" spelregels

 1. Begin van het spel:

  • Elke speler kiest een bord en plaatst dit zodanig dat de andere speler het niet kan zien.
  • Beide spelers kiezen willekeurig een kaart uit de stapel en plaatsen deze in de kaarthouder, zodat alleen zij de gekozen persoon kunnen zien.
  • Alle afbeeldingen op de spelborden moeten aan het begin van het spel rechtop staan.
 2. Het stellen van vragen:

  • De spelers stellen om de beurt een vraag die met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoord kan worden. Voorbeeldvragen zijn: “Draagt jouw persoon een bril?” of “Heeft jouw persoon blond haar?”
  • Het is belangrijk dat de vraag zo wordt geformuleerd dat er geen ruimte is voor interpretatie. De vragen moeten duidelijk en specifiek zijn.
 3. Het beantwoorden van vragen:

  • De tegenstander moet de vraag eerlijk met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoorden.
  • Na het ontvangen van het antwoord klapt de vragende speler de personages die niet overeenkomen met het gegeven antwoord naar beneden. Bijvoorbeeld, als het antwoord op “Draagt jouw persoon een bril?” ‘nee’ is, klapt de speler alle personages met een bril naar beneden.
 4. Het raden van de persoon:

  • Wanneer een speler denkt te weten wie de geheime persoon van de tegenstander is, mag hij of zij in plaats van een vraag te stellen een gok wagen en de naam van de persoon noemen.
  • Je mag pas raden tijdens je eigen beurt en slechts één keer raden. Als je het juist hebt, win je het spel. Zo niet, dan verlies je direct.
 5. Einde van de Beurt:

  • Na het stellen van een vraag en het omlaag klappen van de niet-overeenkomende personages is de beurt voorbij en is de andere speler aan de beurt.

Einde van 'Wie is het?"

 1. Het correct raden van de persoon:

  • Zodra een speler denkt te weten wie de geheime persoon van de tegenstander is, kan hij/zij dit raden in plaats van een vraag te stellen. Als de gok correct is, wint deze speler het spel onmiddellijk.
  • De speler onthult zijn/haar gok door de naam van de persoon te noemen of te wijzen op de persoon op het bord.
  • Als de gok juist is, moet de tegenstander dit bevestigen door de kaart in de kaarthouder te tonen.
 2. Incorrect raden:

  • Als een speler een verkeerde gok waagt en de verkeerde persoon noemt, verliest hij/zij het spel direct.
  • Na een incorrecte gok toont de tegenstander de kaart in de kaarthouder om aan te tonen dat de gok fout was.
 3. Het spel is afgelopen:

  • Na een correcte gok en de bevestiging van de tegenstander is het spel afgelopen. Er is geen mogelijkheid om het spel voort te zetten nadat iemand gewonnen heeft.
  • Spelers kunnen kiezen om de rollen om te draaien en nog een ronde te spelen, waarbij ze de kans krijgen om revanche te nemen.
Zijn de “Wie is het?” spelregels nog niet duidelijk? Bekijk dan de volgende video:

Extra tips voor het spelen van "Wie is het?"

 1. Begin met brede vragen:

  • Start met vragen die een grote groep personages uitsluiten, zoals vragen over het geslacht of haarkleur. Dit vermindert het aantal mogelijkheden snel en efficiënt.
 2. Let op patronen:

  • Bepaalde kenmerken komen minder vaak voor dan andere. Door te letten op unieke eigenschappen zoals hoeden, brillen of baarden, kun je efficiënter personages elimineren.
 3. Vraag slim:

  • Stel geen vragen die al duidelijk zijn door eerdere antwoorden. Als je al weet dat het personage geen bril draagt, vraag dan niet of het personage lenzen draagt. Elke vraag moet je dichter bij het antwoord brengen.
 4. Ontwikkel een strategie:

  • Sommige spelers kiezen ervoor om systematisch bepaalde groepen personages uit te sluiten, terwijl anderen zich focussen op de meest onderscheidende kenmerken. Experimenteer met verschillende benaderingen om te zien wat voor jou het beste werkt.
 5. Psychologisch spel:

  • Let op de reacties van je tegenstander op je vragen. Soms kan een kleine aarzeling of verraste blik je waardevolle informatie geven.
 6. Varieer je vragen:

  • Probeer niet voorspelbaar te zijn in je vragen. Als je elke keer met dezelfde soort vraag begint, kan een slimme tegenstander daarop anticiperen en strategisch spelen.
 7. Leer van elk spel:

  • Elke spelronde biedt de kans om te leren. Reflecteer na het spel op je vragen en strategieën: wat werkte goed, en wat kon beter?
 8. Blijf geduldig:

  • Haastige beslissingen kunnen tot fouten leiden. Neem je tijd om na te denken over je volgende vraag of beslissing, vooral wanneer je dicht bij de overwinning bent.

Veelgestelde vragen

In principe krijgt elke speler zijn beurt om vragen te stellen of te raden. Als twee spelers tegelijk willen raden, moet degene die volgens de beurtvolgorde aan de beurt is, eerst raden.

Ja, er zijn verschillende varianten mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld regels toevoegen waarbij je elke ronde slechts één specifieke vraag mag stellen of een tijdslimiet per vraag instellen voor extra uitdaging.

Ja, je mag vragen stellen over alles wat zichtbaar is op de kaart van het personage, inclusief kleding en accessoires. Dit kan een effectieve manier zijn om snel meerdere personages uit te sluiten.

Als een speler zich realiseert dat hij/zij per ongeluk verkeerde informatie heeft gegeven en dit nog tijdens dezelfde beurt wordt gecorrigeerd, kan de beurt opnieuw worden gespeeld. Als de fout later wordt ontdekt, moet in overleg worden besloten hoe hiermee om te gaan, afhankelijk van de speelsituatie.

Om “Wie is het?” uitdagender te maken, kun je afspreken alleen vragen te stellen die meer dan één personage tegelijk betreffen, of het aantal vragen beperken dat elke speler mag stellen.

Zeker, het toevoegen van eigen personages kan een leuke variatie zijn. Je kunt foto’s van familieleden, vrienden of beroemdheden gebruiken om het spel persoonlijker en uitdagender te maken.

Als je denkt dat geen van de overgebleven personages overeenkomt met de geheime persoon van de tegenstander, moet je dit tijdens je beurt aankaarten. Het kan zijn dat er een fout is gemaakt tijdens het beantwoorden van de vragen of het omklappen van de personages. Controleer samen de gespeelde beurten en probeer de fout te vinden.

Het standaardspel is ontworpen voor twee spelers, maar je kunt teams vormen of een toernooistijl creëren waarbij spelers elkaar uitdagen en de winnaars vervolgens tegen elkaar spelen.

Dit waren de “Wie is het?” spelregels. Benieuwd naar meer van dit leuke spellen? Bekijk dan de blog ‘bordspellen voor kinderen’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven