Home » Spelregels » Twister spelregels
Twister spelregels

Twister spelregels

Duik in de wereld van de Twister spelregels, het hilarische en fysiek uitdagende spel dat al decennialang mensen van alle leeftijden aan het lachen maakt. Perfect voor feestjes, familiebijeenkomsten of gewoon een gezellige middag met vrienden. Twister test je flexibiliteit, balans en strategisch denken, terwijl je probeert je tegenstanders in de knoop te laten raken. Klaar om je in bochten te wringen? Lees dan snel verder over de Twister spelregels. 

Benodigdheden voor Twister

 • Twister mat met gekleurde cirkels
 • Twister draaischijf

Doel van Twister

Het doel van Twister is om zo lang mogelijk in het spel te blijven zonder om te vallen of je knieën en ellebogen op de mat te laten komen. De laatste speler die overeind blijft, wint het spel.

Spelvoorbereiding

 1. Rol de Twister mat uit op een vlakke ondergrond met voldoende ruimte rondom voor beweging.
 2. Plaats de draaischijf binnen handbereik van de persoon die de draaier zal zijn. Deze persoon is niet deel van het spel maar draait voor de spelers.

Twister spelregels

 1. Beginpositie:

  • Spelers starten het spel door zich rond de Twister mat te positioneren, met één voet op een gele en één voet op een blauwe cirkel. Dit zorgt ervoor dat iedereen vanaf hetzelfde punt start.
 2. De rol van de draaier:

  • Een niet-spelende persoon wordt aangewezen als draaier. Deze persoon is verantwoordelijk voor het draaien van de draaischijf en het luid en duidelijk aankondigen van de opdrachten. Als er niemand buiten het spel is, kan deze rol rouleren onder de spelers.
 3. Opdrachten volgen:

  • Na elke draai moeten spelers het genoemde lichaamsdeel op een cirkel van de aangegeven kleur plaatsen. Als er meerdere mogelijkheden zijn, mag de speler kiezen welke cirkel hij gebruikt.
  • Het is toegestaan om over andere spelers heen te reiken of te stappen, zolang je maar niet omvalt of de regels overtreedt.

Einde van Twister

Het spel eindigt wanneer er nog maar één speler overeind staat. Deze speler is de winnaar van Twister!

 

Zijn de Twister spelregels nog niet helemaal duidelijk? Bekijk dan de volgende video:

Tips voor het spelen van Twister

 1. Twister met variaties:

  • Voeg variaties toe aan het standaardspel voor extra uitdaging en hilariteit. Denk bijvoorbeeld aan ‘Twister in het donker’ met glowsticks of een ‘stille Twister’ waarbij je niet mag praten tijdens het spel.
 2. Gebruik muziek:

  • Zet een leuke afspeellijst op tijdens het spelen van Twister. Muziek kan de sfeer verhogen en spelers helpen ontspannen. Kies voor opzwepende nummers om de energie hoog te houden.
 3. Opwarmen:

  • Doe voor het spel begint enkele lichte rekoefeningen om de spieren op te warmen. Dit helpt blessures te voorkomen en zorgt ervoor dat iedereen zich flexibeler voelt tijdens het spel.
 4. Regel een toeschouwer-jury:

  • Als er toeschouwers zijn, kun je hen inzetten als jury om te helpen bij het beslissen over twijfelgevallen of om de meest creatieve poses te beoordelen.
 5. Creëer een Twister Toernooi:

  • Organiseer een Twister toernooi voor een grotere groep. Maak teams en laat ze tegen elkaar strijden in verschillende rondes. Dit zorgt voor een spannende competitie en geeft iedereen de kans om mee te doen.

Veelgestelde vragen

Dit is een deel van de uitdaging en het plezier van Twister. Spelers moeten proberen om elkaar heen te manoeuvreren zonder te vallen. Communicatie en flexibiliteit zijn hierbij sleutel.

Zodra je een cirkel hebt aangeraakt, moet je daar blijven tot de volgende draai. Het snel veranderen van cirkels na het aanraken is tegen de geest van het spel.

Hoewel er geen strikte limiet is, wordt het spel meestal gespeeld met vier spelers voor de beste ervaring. Met meer spelers kan het spel te druk worden en de kans op botsingen vergroten.

Ja, als spelers dit nodig vinden en het fysiek mogelijk is, mogen twee handen of voeten op dezelfde cirkel geplaatst worden.

Dit waren de Twister spelregels. Op zoek naar meer leuke spellen? Bekijk dan de blog over vakantie spelletjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven