Home » Spelregels » Jenga spelregels
Jenga spelregels

Jenga spelregels

Welkom in de wankelende wereld van de Jenga spelregels, het klassieke spel waarbij precisie, geduld en een vaste hand centraal staan. Ideaal voor spelavonden met vrienden of familie, Jenga daagt spelers uit om een toren van houten blokken te bouwen en deze stuk voor stuk te ontmantelen zonder dat hij omvalt. Ben jij klaar om je zenuwen op de proef te stellen en te laten zien wie de ware Jenga-meester is? Lees dan snel verder over de Jenga spelregels.

Benodigdheden voor het spelen van Jenga

 • 54 houten Jenga-blokken
 • Een stevige ondergrond

Doel van Jenga

Het doel van Jenga is om beurtelings blokken uit de toren te verwijderen en ze bovenop de toren te plaatsen zonder dat de toren omvalt. De laatste speler die met succes een blok verplaatst zonder de toren om te gooien, wint het spel.

Spelvoorbereiding

 1. Bouw de toren door drie blokken naast elkaar te leggen en elke volgende laag haaks op de vorige laag te stapelen. Herhaal dit tot de toren compleet is.
 2. Zorg ervoor dat de toren op een vlakke en stabiele ondergrond staat om te beginnen spelen.

Jenga spelregels

 1. Opbouw van de toren:

  • Begin met het bouwen van de toren op een stevige, vlakke ondergrond. Plaats steeds drie blokken in een laag, en draai elke nieuwe laag 90 graden ten opzichte van de vorige. Dit creëert een stabiele structuur.
 2. Het kiezen van een blok:

  • Je mag elk blok kiezen, behalve de blokken in de bovenste voltooide laag. Voel voorzichtig langs de toren om te bepalen welke blokken los zitten en gemakkelijk kunnen worden verplaatst.
 3. Het verwijderen en plaatsen van blokken:

  • Gebruik slechts één hand om een blok te verwijderen. Het is niet toegestaan om van hand te wisselen tijdens het proces.
  • Nadat je een blok hebt verwijderd, plaats je het bovenop de toren, haaks op de bovenste laag. Zorg ervoor dat de toren zo recht mogelijk blijft.
 4. Beurtwisseling:

  • Na het succesvol plaatsen van een blok, wacht je tot de toren stabiel is voordat je je beurt overdraagt aan de volgende speler. Dit geeft de toren tijd om eventuele kleine bewegingen te settelen.

Einde van Jenga

Het spel eindigt zodra de toren omvalt. De speler die de toren heeft laten vallen, verliest het spel. De winnaar is de speler die als laatste met succes een blok heeft verplaatst zonder de toren om te gooien.

 

Zijn de Jenga spelregels nog niet helemaal duidelijk? Bekijk dan de volgende video:

Tips voor het spelen van Jenga

 1. Speel variaties op Jenga:

  • Overweeg om variaties op het klassieke Jenga te spelen, zoals ‘Truth or Dare Jenga’, waarbij elke steen een vraag of uitdaging bevat die uitgevoerd moet worden door de speler die het blok trekt.
 2. Gebruik een timer voor extra spanning:

  • Stel een timer in voor elke beurt om de druk te verhogen en spelers uit te dagen sneller te denken en te handelen. Dit maakt elke beurt nog spannender.
 3. Organiseer een Jenga-toernooi:

  • Als je met een grote groep bent, overweeg dan om een Jenga-toernooi te organiseren met een eliminatiesysteem. Dit voegt een competitief element toe en iedereen krijgt de kans om mee te doen.
 4. Creatieve blokken:

  • Maak je eigen Jenga-set met blokken die je zelf hebt beschilderd of versierd. Dit kan een persoonlijke touch geven aan het spel en het nog leuker maken.
 5. Focus en rust:

  • Hoewel Jenga een sociaal en interactief spel is, helpt het soms om je even helemaal te focussen op de taak die je hebt. Neem een diepe ademhaling voordat je een blok kiest om je concentratie te verhogen.
 6. Leer van de beste:

  • Kijk naar strategieën en technieken van andere spelers, vooral diegenen die consistent goed presteren. Dit kan inzicht geven in effectieve methoden om blokken te verwijderen en te plaatsen.

Veelgestelde vragen

Ja, je mag blokken van elk niveau verwijderen, behalve van de bovenste voltooide laag. Het is vaak strategisch om blokken van lager gelegen niveaus te verwijderen om de toren instabieler te maken voor je tegenstanders.

Als de toren omvalt terwijl je probeert een blok bovenop te plaatsen, word je beschouwd als degene die de toren heeft laten omvallen. De sleutel is om het blok voorzichtig en stabiel te plaatsen.

Nee, je mag slechts één hand gebruiken tijdens het spel, zowel voor het verwijderen als voor het plaatsen van een blok. Het gebruik van de andere hand om de toren te stabiliseren is tegen de regels.

Dit scenario is zeldzaam, maar als het gebeurt, kun je besluiten het spel als een gelijkspel te beschouwen of een nieuwe ronde te spelen om een definitieve winnaar te bepalen.

Dit waren de Jenga spelregels. Opzoek naar meer leuke spellen? Bekijk dan ook onze blog over vakantie spelletjes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven