Home » Spelregels » 30 Seconds spelregels
30 Seconds spelregels

30 Seconds spelregels

Bereid je voor op de 30 Seconds spelregels, het partyspel waarin je onder hoge druk zo snel mogelijk je teamgenoten woorden laat raden. Perfect voor feestjes, familiebijeenkomsten of een gezellige avond met vrienden, waarbij lachen en hectische momenten gegarandeerd zijn. In 30 Seconds draait alles om snelheid, slimme hints en teamwork. Klaar om je hersens en je spraakvermogen op de proef te stellen? Lees dan snel verder over de 30 Seconds spelregels.

Benodigdheden voor 30 Seconds

 • 1 spelbord
 • 1 zandloper van 30 seconden
 • 240 kaarten met elk 5 begrippen
 • 1 dobbelsteen
 • 4 pionnen voor op het spelbord
 • 1 notitieblok voor de score (optioneel)

Doel van 30 Seconds

Het doel van 30 Seconds is om binnen 30 seconden zoveel mogelijk van de 5 begrippen op een kaart correct te laten raden door je teamgenoten. Het team dat als eerste de finish op het spelbord bereikt, wint het spel.

Spelvoorbereiding

 1. Verdeel de spelers in teams van minimaal twee personen. Meer spelers per team betekent meer plezier en uitdaging.
 2. Plaats het spelbord in het midden van de tafel en geef elk team een pion, die aan de start wordt geplaatst.
 3. Schud de kaarten en leg ze binnen handbereik van alle spelers.
 4. Bepaal welk team begint, bijvoorbeeld door het gooien van de dobbelsteen.

30 Seconds spelregels

 1. Uitleggen en raden:

  • De geselecteerde uitlegger van het actieve team neemt de bovenste kaart van de stapel. Zodra de zandloper is omgedraaid, begint de tijd van 30 seconden.
  • De uitlegger moet de begrippen op de kaart omschrijven zonder het woord zelf, een deel van het woord, de beginletter, of de taal waaruit het woord komt te gebruiken. Ook gebaren of geluiden maken is niet toegestaan.
  • Het team probeert binnen de tijd zoveel mogelijk begrippen te raden.
 2. Bewegen op het bord:

  • Voor elk correct geraden begrip mag het team één stap vooruit op het spelbord. Dit wordt bijgehouden na de beurt van het team.
  • Na de ronde van 30 seconden, wordt de dobbelsteen gegooid om te bepalen hoeveel extra stappen het team mag zetten. Dit element voegt een factor van geluk toe aan het spel en kan de dynamiek snel veranderen.
 3. Speciale situaties:

  • Passen: Als de uitlegger een begrip te moeilijk vindt, mag hij of zij passen. Echter, door de beperkte tijd is het vaak strategischer om snel een poging tot uitleg te doen.
  • Fouten: Maakt de uitlegger een fout door bijvoorbeeld het begrip zelf te noemen, dan wordt dat begrip overgeslagen en mag niet meer worden geraden. Het team gaat door met de overige begrippen op de kaart.
 4. Beurtwissel:

  • Na afloop van de 30 seconden gaat de beurt naar het volgende team. De zandloper wordt omgedraaid en het volgende team begint hun ronde.
  • Teams wisselen elkaar af totdat een team de finish bereikt of totdat alle kaarten gespeeld zijn.

Einde van 30 Seconds

 1. Het bereiken van de finish:

  • Het spel eindigt zodra een team de finish op het spelbord bereikt. Dit team wordt uitgeroepen tot winnaar van het spel. De finish kan bereikt worden door de juiste combinatie van goed geraden begrippen en gunstige dobbelsteenworpen.
 2. Laatste ronde:

  • Als een team dicht bij de finish is, krijgt elk team nog één kans om te spelen voordat het spel eindigt. Dit zorgt ervoor dat alle teams gelijke kansen hebben om het spel te winnen.
Zijn de 30 Seconds spelregels nog niet helemaal duidelijk? Bekijk dan de volgende video:

Tips voor het spelen van 30 Seconds

 1. Ontwikkel teamtactieken:

  • Bespreek voor het spel begint met je team enkele basisstrategieën of codes die jullie kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld, overeenkomen dat bepaalde aanwijzingen verwijzen naar een categorie of thema kan jullie helpen sneller te raden.
 2. Breid je kennis uit:

  • Het spel test je kennis over een breed scala aan onderwerpen. Probeer je algemene kennis te verbreden om beter voorbereid te zijn op de diversiteit aan begrippen die je moet omschrijven of raden.
 3. Concentreer op de aanwijzingen:

  • Focus op de aanwijzing die gegeven wordt en probeer niet afgeleid te worden door eerdere of mislukte pogingen. Elke nieuwe aanwijzing biedt een nieuwe kans.
 4. Wees creatief met omschrijvingen:

  • Gebruik creatieve en niet voor de hand liggende manieren om de begrippen te omschrijven. Soms kan een unieke of grappige omschrijving je team helpen om sneller te raden.
 5. Oefen met tijdsdruk:

  • Het spel speelt zich af onder hoge tijdsdruk. Oefen met denken en spreken onder druk om je prestaties te verbeteren.
 6. Let op de tijd:

  • Houd de zandloper in de gaten en probeer een gevoel te krijgen voor hoe lang 30 seconden duren. Dit helpt om je tijd beter in te delen tijdens het spel.
 7. Speel vaak:

  • Net als bij veel spellen geldt ook voor 30 Seconds: oefening baart kunst. Hoe vaker je speelt, hoe beter je wordt in het snel bedenken van aanwijzingen en het raden van begrippen.

Veelgestelde vragen

Als een teamlid per ongeluk een fout maakt door bijvoorbeeld het begrip direct te zeggen, sla dan dat begrip over en ga verder met de rest. Het is belangrijk om snel door te gaan en niet te blijven hangen bij fouten.

Probeer voor het spel begint duidelijke afspraken te maken over wat als een geldige omschrijving wordt beschouwd. Als er tijdens het spel disputen ontstaan, beslis dan democratisch als groep of laat een neutrale derde partij beslissen.

Ja, dat kan zeker zorgen voor een frisse en gepersonaliseerde spelervaring. Schrijf eigen begrippen op lege kaarten of stukjes papier. Zorg ervoor dat alle spelers akkoord gaan met de toevoegingen.

30 Seconds wordt idealiter gespeeld met twee teams, maar het aantal spelers per team kan variëren. Voor een optimale ervaring wordt aanbevolen met teams van twee tot zes spelers te spelen.

Hoewel 30 Seconds primair ontworpen is voor twee teams, kun je experimenteren met meerdere teams voor een grotere groep. Houd er rekening mee dat dit de speelduur aanzienlijk kan verlengen en de spelregels mogelijk aangepast moeten worden voor een soepele ervaring.

Dit waren de 30 Seconds spelregels. Opzoek naar meer van dit leuke spellen? Bekijk dan onze blog over de vakantie spelletjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven