Home » Spelregels » Pesten spelregels
Pesten

Pesten spelregels

Vandaag gaan we het hebben over ‘Pesten’, een kaartspel dat bekend staat om zijn eenvoudige regels en verrassend strategische gameplay. Het spel is perfect voor gezellige avonden met vrienden of familie en kan op elk moment en overal gespeeld worden. Het doel? Probeer als eerste al je kaarten kwijt te raken, maar pas op voor de pestkaarten! We duiken dieper in de Pesten spelregels.

Benodigdheden voor Pesten

Om ‘Pesten’ te spelen, heb je alleen een standaard kaartspel van 52 kaarten nodig. Afhankelijk van de variatie die je speelt, kun je ook jokers toevoegen.

Doel van Pesten

Het doel van ‘Pesten’ is simpel: wees de eerste speler die al zijn kaarten kwijt raakt. Maar let op, de speciale pestkaarten kunnen het spel op elk moment op zijn kop zetten!

Spelvoorbereiding

 • Schud de kaarten goed en deel elke speler 7 kaarten uit.
 • Plaats de rest van de kaarten in het midden als trekstapel en draai de bovenste kaart om als start van de aflegstapel.

Pesten spelregels

Top dat je meer wilt weten over de Pesten spelregels. Laten we eens diep duiken in de regels, zodat je helemaal klaar bent voor je volgende spelletje.

 

 

 1. Beurtverloop:

  • Kaart spelen: Je moet een kaart spelen die overeenkomt met de kleur of het nummer van de bovenste kaart op de aflegstapel. Als je geen geschikte kaart hebt, trek je één kaart van de trekstapel. Als deze kaart gespeeld kan worden, mag je dit direct doen; zo niet, dan is je beurt voorbij.
  • Meerdere kaarten: In sommige variaties van ‘Pesten’ mag je meerdere kaarten van dezelfde waarde tegelijk spelen. Bijvoorbeeld, als er een 7 ligt, mag je twee 7’s tegelijk spelen.
 2. Speciale kaarten

  • Boer: Speel je een Boer, dan mag je de kleur veranderen en de volgende speler wordt overgeslagen.
  • Aas: Draait de speelrichting om. Als je met z’n tweeën speelt, fungeert de Aas als een ‘Sla Beurt Over’.
  • 2 en 7: De volgende speler moet twee (bij een 2) of één (bij een 7) kaart(en) pakken, tenzij hij/zij ook een 2 of 7 kan spelen. Deze regel kan zich opstapelen; bijvoorbeeld, als drie 2’s achter elkaar worden gespeeld, moet de volgende speler zes kaarten pakken.
  • 8: Slaat de beurt van de volgende speler over.
  • Jokers en andere variaties: Deze kunnen worden toegevoegd voor extra dynamiek. Een joker kan bijvoorbeeld gebruikt worden als ‘Wild’ kaart om elke kleur te kiezen, of als een super pestkaart die de volgende speler vijf kaarten laat trekken.
 3. Einde van een beurt:

  • Na het spelen van je kaart(en) is je beurt voorbij en is de volgende speler aan de beurt, afhankelijk van de actie van de gespeelde kaart(en).
 4. Strategisch spelen:

  • Het is slim om je pestkaarten te bewaren voor momenten waarop ze het meeste effect hebben, zoals wanneer een andere speler bijna geen kaarten meer heeft.
  • Probeer je tegenstanders te ‘lezen’ en hun zwakke punten in kleur of nummer te ontdekken.

Einde van Pesten

Nu wordt het echt spannend, want we gaan het hebben over hoe een spelletje Pesten eindigt en wie zich de winnaar mag noemen. Bereid je voor op de finale!

 

 1. De kaatste kaart:

  • Het spel eindigt zodra een speler zijn of haar laatste kaart speelt. Deze speler is de winnaar van die ronde.
  • Belangrijk: sommige versies van Pesten vereisen dat je ‘Laatste kaart!’ roept wanneer je nog maar één kaart over hebt. Vergeet je dit, dan moet je als straf kaarten pakken.
 2. Wat als de trekstapel op is?

  • Als de trekstapel op is voordat het spel eindigt, schud je de afgelegde kaarten (behalve de bovenste kaart) om een nieuwe trekstapel te maken.
 3. Punten tellen (Optioneel):

  • In sommige variaties van Pesten speel je meerdere rondes en houd je punten bij. De kaarten die nog in handen van de andere spelers zijn, worden dan geteld als punten voor de winnaar van de ronde.
  • Je kunt afspreken dat bepaalde kaarten (zoals pestkaarten) meer punten waard zijn.
 4. Eindspel Strategie:

  • Als je bijna aan het winnen bent, probeer dan je tegenstanders te misleiden over welke kaarten je nog hebt.
  • Houd rekening met de kaarten die al gespeeld zijn, zodat je een betere kans hebt om je laatste kaart(en) succesvol te spelen.
 5. Winnaar van het spel:

  • Bij het spelen voor punten is de uiteindelijke winnaar degene met de meeste punten na een afgesproken aantal rondes, of de eerste die een bepaald puntenaantal bereikt.
  • Zonder punten is de winnaar simpelweg de speler die als eerste al zijn kaarten kwijt is in de laatste ronde.

Extra tips voor Pesten

 1. Bewaar je pestkaarten:

  • Het kan verleidelijk zijn om direct je pestkaarten te spelen, maar soms is het slimmer om ze te bewaren voor het perfecte moment. Bijvoorbeeld, als je merkt dat een tegenstander bijna geen kaarten meer heeft.
 2. Pas je strategie aan:

  • Elk spel is anders, dus wees flexibel met je strategie. Als je merkt dat een bepaalde aanpak niet werkt, wees dan niet bang om het over een andere boeg te gooien.
 3. Houd de kaarten van je tegenstanders in de gaten:

  • Let op welke kaarten je tegenstanders spelen. Dit kan je inzicht geven in welke kaarten ze nog hebben en welke kleuren of nummers ze mogelijk willen vermijden.
 4. Bluffen:

  • Pesten is niet alleen een spel van kaarten, maar ook van psychologie. Door te bluffen kun je je tegenstanders op het verkeerde been zetten. Bijvoorbeeld, door een bepaalde kleur te spelen om hen te laten denken dat je daar meer van hebt.
 5. Wees voorbereid op onverwachte wendingen:

  • Het spel kan snel veranderen, vooral als er pestkaarten in het spel zijn. Wees altijd voorbereid op het onverwachte en probeer je strategie hierop aan te passen.
 6. Controleer het aantal kaarten van je tegenstanders:

  • Houd het aantal kaarten dat elke speler heeft goed in de gaten. Dit kan je helpen te bepalen wanneer je je pestkaarten het beste kunt inzetten.
 7. Denk vooruit:

  • Probeer een paar stappen vooruit te denken. Als je bepaalde kaarten bewaart voor later in het spel, kun je mogelijk een sterke positie creëren waarmee je het spel kunt winnen.
 8. Plezier staat voorop:

  • Onthoud dat Pesten in de eerste plaats een leuk spel is. Neem het niet te serieus en geniet van de tijd met vrienden of familie.

Veelgestelde vragen

Als de trekstapel op is, schud je de afgelegde kaarten (met uitzondering van de bovenste kaart) om een nieuwe trekstapel te maken.

Dit hangt af van de huisregels. Sommige versies van Pesten staan toe dat je meerdere kaarten van dezelfde waarde in één keer speelt, maar dit is niet standaard.

In sommige versies van Pesten worden punten geteld door de waarden van de overgebleven kaarten in de handen van spelers op te tellen aan het einde van elke ronde. Vaak hebben pestkaarten een hogere puntenwaarde.

Dit is een veelvoorkomende huisregel, maar het is niet standaard. Bespreek dit met je medespelers voor je begint met spelen.

Als je per ongeluk (of expres) een kaart speelt die niet past en het wordt opgemerkt, moet je die kaart terugnemen en meestal een of meerdere strafkaarten trekken.

Ja, in de meeste versies van Pesten kun je een pestkaart op een andere pestkaart leggen. Dit kan leiden tot een snelle en onverwachte wending in het spel.

Als iemand een kaart speelt die niet overeenkomt met de kleur (of het nummer/symbool) van de bovenste kaart op de aflegstapel en dit wordt opgemerkt, moet die persoon zijn kaart terugnemen en meestal een strafkaart trekken.

Ja, je kunt een spel Pesten winnen zonder ooit een pestkaart te spelen. Het draait allemaal om het kwijtraken van je kaarten, ongeacht of dit met of zonder pestkaarten gebeurt.

Dit waren de Pesten spelregels. Benieuwd naar andere spellen? Bekijk dan de blog kaartspellen voor 2 personen voor meer inspiratie. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven