Home » Spelregels » Zaklopen spelregels
Zaklopen spelregels

Zaklopen spelregels

Vandaag gaan we kijken naar de Zaklopen spelregels. Zaklopen is een bekend en eenvoudig spel dat vaak op sportdagen en tijdens familiebijeenkomsten wordt gespeeld. Het is leuk voor deelnemers van alle leeftijden en zorgt altijd voor veel gelach. Hier leggen we uit hoe je een zakloopwedstrijd opzet en speelt. Lees dus snel verder voor de Zaklopen spelregels.

Benodigdheden voor Zaklopen

 • Sterke, grote zakken die tot de taille van de deelnemers reiken (jutezakken werken uitstekend).
 • Een start- en finishlijn, die gemarkeerd kunnen worden met linten, touw of een natuurlijke markering zoals een boom of een muur.
 • Een fluitje of een ander signaal om het begin en einde van de race aan te geven.

Doel van Zaklopen

Het doel van zaklopen is om zo snel mogelijk van de startlijn naar de finishlijn te springen terwijl je in een zak staat. Wie het eerst de finishlijn bereikt zonder uit de zak te vallen of de zak te verlaten, wint het spel.

Spelvoorbereiding

 1. Kies een geschikte locatie met voldoende ruimte en een vlakke ondergrond.
 2. Markeer duidelijk de start- en finishlijn. Zorg ervoor dat de afstand uitdagend maar haalbaar is, afhankelijk van de leeftijd en vaardigheden van de deelnemers.
 3. Deel de zakken uit aan de deelnemers en zorg ervoor dat iedereen weet hoe ze de zak moeten gebruiken: trek de zak omhoog tot de taille en houd de zak met beide handen vast.

Zaklopen spelregels

 1. Hoe te springen:

  • Deelnemers moeten met beide benen in de zak blijven en mogen alleen springend vooruitkomen. Het is niet toegestaan om te lopen of te rennen. Springtechnieken kunnen variëren; sommige spelers gebruiken kleine, snelle sprongen, terwijl anderen grotere, maar minder frequente sprongen effectiever vinden.
 2. Het startsignaal:

  • Het spel begint wanneer de spelleider het startsignaal geeft, meestal door op een fluitje te blazen of een ander duidelijk hoorbaar signaal te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat alle spelers gelijktijdig beginnen.
 3. Tijdens de race:

  • Tijdens het springen is het belangrijk dat spelers in hun zak blijven. Als een speler uit zijn of haar zak valt of stapt, moet deze terugkeren naar de startlijn en opnieuw beginnen.
  • Spelers mogen elkaar niet fysiek hinderen. Het is belangrijk om elkaar genoeg ruimte te geven voor veiligheid en eerlijkheid.
 4. Finishlijn overschrijden:

  • Om de race te voltooien, moet een speler volledig over de finishlijn springen terwijl hij nog steeds in de zak staat. Het is niet voldoende om de lijn gedeeltelijk te overschrijden; het grootste deel van de zak moet de lijn passeren.

Einde van Zaklopen

Het spel eindigt wanneer een speler de finishlijn correct overschrijdt. Afhankelijk van het aantal deelnemers kun je meerdere rondes houden om een finalewinnaar te bepalen.

 

Zijn de Zaklopen spelregels nog niet helemaal duidelijk? Bekijk dan de volgende video:

Tips voor het spelen van Zaklopen

 1. Kies de juiste zakken:

  • Gebruik stevige, duurzame zakken zoals jutezakken die niet snel scheuren of uitrekken. Zorg ervoor dat de zakken lang genoeg zijn om van de taille tot de grond te reiken, zodat ze veilig vastgehouden kunnen worden.
 2. Oefening baart kunst:

  • Oefen voorafgaand aan het evenement met verschillende springtechnieken. Sommige deelnemers vinden het effectiever om kleine, snelle hinkjes te maken, terwijl anderen beter presteren met grote, krachtige sprongen.
 3. Warm-Up:

  • Moedig deelnemers aan om voor de race een lichte opwarming te doen. Dit kan helpen om spierverrekkingen te voorkomen en de spelers klaar te stomen voor de activiteit.
 4. Teamgeest:

  • Overweeg om zaklopen als een teamactiviteit te organiseren waarbij teams tegen elkaar strijden. Dit kan de teamgeest bevorderen en de dynamiek van het spel veranderen, wat zorgt voor extra plezier en strategie.
 5. Gebruik markeringen:

  • Gebruik kegels of andere duidelijke markeringen langs de racebaan om de baan duidelijk af te bakenen. Dit helpt verwarring te voorkomen en zorgt ervoor dat alle spelers dezelfde route volgen

Veelgestelde vragen

Als een speler tijdens het zaklopen uit de zak valt, moet hij of zij terugkeren naar de startlijn en opnieuw beginnen. Dit zorgt voor eerlijkheid en gelijke kansen voor alle deelnemers.

Ja, spelers mogen de zak met hun handen vasthouden terwijl ze springen. Dit helpt om de zak op zijn plaats te houden en biedt stabiliteit tijdens het springen.

De lengte van de racebaan kan variëren, maar een typische afstand is tussen de 10 en 25 meter. Pas de lengte aan op basis van de leeftijd en het vaardigheidsniveau van de deelnemers.

Het aantal spelers per race hangt af van de grootte van het speelveld. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is tussen de spelers om botsingen en verwondingen te voorkomen. Gewoonlijk kunnen 4 tot 6 spelers comfortabel naast elkaar starten.

Hopelijk zijn de Zaklopen spelregels duidelijk voor je. Bekijk ook onze blog ‘Oud Hollandse spelletjes‘ voor meer van dit soort leuke spelletjes. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven