Home » Spelregels » Ezeltje Prik spelregels
Ezeltje prik spelregels

Ezeltje Prik spelregels

Vandaag gaan we kijken naar de Ezeltje Prik spelregels. Ezeltje prik is een klassieker onder de partyspellen, geliefd bij zowel kinderen als volwassenen. Het is eenvoudig, vraagt weinig voorbereiding en zorgt altijd voor een hoop gelach. Hieronder vind je hoe je het spel opzet en speelt. Lees dus snel verder over de Ezeltje Prik spelregels. 

Benodigdheden voor Ezeltje Prik

 • Een grote poster of afbeelding van een ezel zonder staart.
 • Een afzonderlijke ezelstaart met een punaise of plakstrip aan de achterkant.
 • Een blinddoek voor de ogen van de spelers.
 • Eventueel een draaistoel om het spel nog leuker te maken.

Doel van Ezeltje Prik

Het doel is om geblinddoekt de staart zo nauwkeurig mogelijk op de juiste plek van de ezel te bevestigen.

Spelvoorbereiding

 1. Hang de poster op een geschikte en goed bereikbare hoogte aan de muur.
 2. Bevestig een stukje tape op de plek waar de staart moet komen.
 3. Leg de blinddoek en de staart klaar voor gebruik.

Ezeltje Prik spelregels

 1. Voorbereiding van de Speler:

  • Kies een speler om te beginnen. Deze speler wordt geblinddoekt met de blinddoek of een alternatief zoals een sjaal. Zorg ervoor dat de speler echt niets kan zien om het spel eerlijk te houden.
 2. Desoriëntatie:

  • Voordat de speler de staart mag prikken, draai je hem of haar een paar keer rond. Dit zorgt voor desoriëntatie en maakt het moeilijker om de staart op de juiste plaats te prikken. Het aantal rondes draaien kan variëren afhankelijk van de leeftijd en behendigheid van de spelers. Voor kinderen volstaan meestal twee tot drie rondjes, terwijl je voor volwassenen misschien iets meer kunt doen.
 3. Het Prikken van de staart:

  • Geef de speler de staart met de punaise naar voren of de plakkant indien je dubbelzijdige tape gebruikt. De speler moet nu proberen de staart zo dicht mogelijk bij de gemarkeerde plek op de ezel te prikken. Spelers mogen tijdens het prikken het papier of de muur waarop de poster is bevestigd aanraken, maar ze mogen niet voelen met hun andere hand waar de staart moet komen.
 4. Beoordeling van de poging:

  • Na de poging doet de spelleider de blinddoek af en bekijkt waar de staart is geprikt. Het is leuk om de reactie van de speler te zien als ze ontdekken waar ze de staart hebben geplaatst.
 5. Volgende speler:

  • Na elke poging is de volgende speler aan de beurt. Zorg ervoor dat de staart weer correct is ingesteld voor de volgende poging. Herhaal de stappen totdat alle spelers een keer aan de beurt zijn geweest. Je kunt het spel meerdere rondes laten duren om iedereen meer kansen te geven.

Einde van Ezeltje Prik

Het spel eindigt wanneer alle spelers hun beurt gehad hebben. De speler die de staart het dichtst bij de gemarkeerde plek heeft geprikt, wordt als winnaar uitgeroepen.

 

Zijn de Ezeltje Prik spelregels nog niet helemaal duidelijk? Bekijk dan de volgende video:

Extra tips voor het spelen van Ezeltje Prik

 1. Thema variaties:

  • Geef het spel een thema dat past bij het evenement of de tijd van het jaar. Bijvoorbeeld, gebruik een afbeelding van een rendier tijdens de kerstperiode waarbij deelnemers de rode neus moeten prikken, of een pompoen rond Halloween waarbij deelnemers de mond moeten vormen.
 2. Aangepaste posters:

  • Maak je eigen posters voor het spel. Dit kan een leuke activiteit zijn voor kinderen tijdens een verjaardagsfeestje of een familiebijeenkomst. Laat hen helpen met het tekenen en versieren van de ezel of een ander figuur.
 3. Verschillende niveaus van moeilijkheid:

  • Pas het spel aan voor verschillende leeftijdsgroepen door de moeilijkheid te variëren. Voor jongere kinderen, plaats de staart dichterbij en lager. Voor volwassenen of oudere kinderen, maak de gemarkeerde plek kleiner of hang de poster hoger.
 4. Leuke prijzen:

  • Bereid kleine prijzen of certificaten voor voor verschillende categorieën: ‘Dichtst bij de doel’, ‘Meest creatieve poging’, en ‘Grappigste moment’. Dit houdt het spel licht en leuk, en elke deelnemer kan zich speciaal voelen.
 5. Interactieve elementen:

  • Voeg interactieve elementen toe aan het spel, zoals geluidseffecten die afspelen wanneer de staart wordt geprikt, of lichtjes die oplichten rond de ezel.
 6. Speel met punten:

  • Introduceer een puntensysteem waarbij je meer punten krijgt naarmate je dichter bij de gemarkeerde plek komt. Dit kan het competitieve element van het spel verhogen en het spannender maken voor oudere deelnemers.
 7. Gebruik van technologie:

  • Overweeg om een digitale versie van Ezeltje Prik te gebruiken met een projector of een groot scherm. Dit kan het spel moderniseren en toegankelijk maken voor een groter publiek.

Veelgestelde vragen

De hoogte van de poster hangt af van de gemiddelde lengte van de spelers. Voor kinderen hang je de poster lager, zodat ze gemakkelijk bij de plaats kunnen waar de staart moet komen. Voor volwassenen kan deze hoger hangen. Een goede richtlijn is om de poster op ooghoogte van de deelnemers te hangen.

Als iemand de staart ver van de beoogde plek prikt, is dit gewoon deel van het spel en wordt het gezien als een grappig moment. Er zijn geen straffen of consequenties, behalve dat die persoon waarschijnlijk niet zal winnen. Je kunt het aanmoedigen door bijvoorbeeld een prijs voor de grappigste poging te geven.

Ja, als je veiligheidsredenen of zorgen over beschadiging van muren hebt, kun je de staart bevestigen met dubbelzijdige tape of klittenband. Zorg er gewoon voor dat deze materialen sterk genoeg zijn om de staart stevig vast te houden, maar ook weer makkelijk verwijderbaar zijn.

De duur van het spel hangt af van het aantal deelnemers. Gemiddeld duurt een beurt per speler ongeveer één tot twee minuten. Met voorbereiding en het wisselen van spelers kan een spel met tien deelnemers ongeveer 15 tot 20 minuten duren.

Hopelijk zijn de Ezeltje Prik spelregels duidelijk geworden. Bekijk voor meer van dit soort spellen onze blog ‘Oud Hollandse spelletjes‘. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven