Home » Spelregels » Ticket to Ride: Mijn Eerste Reis spelregels
Ticket to Ride- Mijn Eerste Reis

Ticket to Ride: Mijn Eerste Reis spelregels

Vandaag gaan we het hebben over de ‘Ticket to Ride: Mijn Eerste Reis’ spelregels, een fantastisch bordspel voor de hele familie. Dit spel neemt je mee op een treinavontuur door Europa of Amerika (afhankelijk van de versie die je hebt). Het doel? Verbind steden met je treinen en voltooi je treinkaartjes! Lees hier snel verder over de Ticket to Ride: Mijn Eerste Reis spelregels. 

Benodigdheden voor Ticket to Ride: Mijn Eerste Reis

Je hebt het spelbord van ‘Ticket to Ride: Mijn Eerste Reis’ nodig, treinkaartjes, gekleurde treinen, en de treinkaartjes die aangeven welke steden je moet verbinden. Elk spel heeft ook een scorebord om de voortgang bij te houden.

Doel van Ticket to Ride: Mijn Eerste Reis

Het doel is om als eerste speler zes treinkaartjes te voltooien door treinroutes tussen de op de kaartjes aangegeven steden te leggen. Wie dit het eerst bereikt, wint het spel!

Spelvoorbereiding

 • Plaats het spelbord in het midden van de tafel.
 • Elke speler kiest een kleur en neemt de bijbehorende treinen.
 • Schud de treinkaartjes en deel er twee aan elke speler uit.
 • Leg de stapel met treinkaartjes en de stapel met treintickets naast het bord.

Ticket to Ride: Mijn Eerste Reis spelregels

 1. Beurtverloop: 

  • Treinkaartjes trekken: Aan het begin van je beurt trek je twee treinkaartjes van de stapel. Je kunt kiezen tussen de openliggende kaarten of van de gesloten stapel trekken. Als je een joker trekt, mag je in die beurt maar één kaart trekken.
  • Route claimen: Om een route tussen twee steden te claimen, lever je een aantal treinkaartjes in van dezelfde kleur als de route. Het aantal kaartjes dat je inlevert, moet overeenkomen met het aantal vakjes van de route. Plaats vervolgens je treinen op deze vakjes.
  • Treinticket voltooien: Wanneer je een route voltooit die twee steden op je treinticket verbindt, laat je dit zien aan de andere spelers. Je legt het voltooide ticket open voor je neer en trekt een nieuw ticket van de stapel.
 2. Speciale regels:

  • Jokers: De jokers zijn veelzijdige kaarten die als elke kleur kunnen dienen. Ze zijn erg handig voor het voltooien van moeilijkere routes.
  • Langere routes en tunnels: Sommige routes op het bord zijn langer of gaan door tunnels. Deze routes vereisen meer kaarten of speciale aandacht bij het claimen.
 3. Treinkaartjes en routes

  • Elk treinkaartje heeft een kleur die overeenkomt met de routes op het bord. Sommige routes zijn grijs; deze kunnen met kaartjes van elke kleur geclaimd worden.
 4. Beperkingen en uitzonderingen

  • Je kunt per beurt ofwel treinkaartjes trekken, ofwel een route claimen, maar niet beide.
  • Als je geen actie kunt uitvoeren tijdens je beurt (bijvoorbeeld omdat je niet genoeg kaartjes hebt), moet je passen.

Einde van Ticket to Ride: Mijn Eerste Reis

 1. Spel afronden:

  • Het spel eindigt onmiddellijk wanneer een speler zijn zesde treinticket succesvol voltooit. Dit betekent dat de speler alle routes op de treintickets met zijn treinen heeft verbonden.
  • Het is belangrijk om dit moment goed in de gaten te houden, omdat het spel snel kan eindigen.
 2. Winnaar bepalen:

  • De speler die als eerste zes treintickets voltooit, wordt uitgeroepen tot winnaar van het spel.
  • Er is geen extra puntenberekening nodig; het voltooien van de zesde route is voldoende om het spel te winnen.
 3. Evaluatie:

  • Na afloop van het spel is het leuk om samen te bespreken welke strategieën de spelers hebben gebruikt en hoe ze hun routes hebben gepland en voltooid. Dit maakt het spel niet alleen leuk, maar ook leerzaam.
 4. Gelijkspel:

  • Mocht het voorkomen dat twee of meer spelers tegelijkertijd hun zesde ticket voltooien, dan kun je als gelijkspelbeslissing kijken naar wie de langste ononderbroken treinroute heeft gemaakt.

Extra tips voor het spelen van Ticket to Ride: Mijn Eerste Reis

 1. Plan je routes zorgvuldig:

  • Kijk aan het begin van het spel naar je treintickets en plan routes die meerdere tickets tegelijk kunnen voltooien. Dit maakt je spel efficiënter.
 2. Wees flexibel:

  • Het is belangrijk om flexibel te blijven. Als een andere speler een route claimt die je nodig had, wees dan klaar om je strategie snel aan te passen.
 3. Focus op korte routes:

  • In het begin kan het slim zijn om je te richten op kortere routes. Deze zijn sneller te voltooien en helpen je op weg naar je zes tickets.
 4. Gebruik jokers wijselijk:

  • Jokers zijn erg waardevol omdat ze voor elke kleur gebruikt kunnen worden. Bewaar ze voor langere of belangrijkere routes.
 5. Houd de tegenstanders in de gaten:

  • Let op de bewegingen van andere spelers. Zo kun je inschatten welke routes zij mogelijk willen claimen en hierop anticiperen.
 6. Balans tussen trekken en bouwen:

  • Probeer een goede balans te vinden tussen het trekken van nieuwe treinkaartjes en het bouwen van routes. Je wilt niet zonder kaartjes zitten, maar je wilt ook je routes zo snel mogelijk voltooien.
 7. Strategisch passen:

  • Soms kan het slim zijn om een beurt over te slaan om betere kaarten te trekken, vooral als je bijna geen passende kaarten meer hebt.
 8. Plezier en leren:

  • Onthoud dat ‘Ticket to Ride: Mijn Eerste Reis’ niet alleen om winnen draait. Het is een geweldige kans voor jonge spelers om te leren over plannen, strategisch denken en geografie.

Veelgestelde vragen

Als je geen kaartjes hebt om een route te claimen, moet je in je beurt treinkaartjes trekken. Probeer een voorraad kaartjes op te bouwen zodat je in volgende beurten routes kunt claimen.

Nee, eenmaal geclaimde routes kunnen niet door andere spelers geclaimd worden. Dit betekent dat je soms snel moet handelen om belangrijke routes te bemachtigen.

Als de stapel treinkaartjes op is, schud je de afgelegde kaarten en vorm je een nieuwe trekstapel. Het spel gaat door tot een speler zes treintickets heeft voltooid.

Aan het begin van het spel trek je willekeurig twee treintickets van de stapel. Deze tickets bepalen je eerste doelen voor het bouwen van routes.

Als je een treinticket hebt voltooid, leg je deze open voor je neer. Dit helpt om bij te houden hoeveel tickets je hebt voltooid en hoeveel je er nog moet doen.

Ja, je kunt jokers gebruiken om een route te claimen. Dit kan handig zijn voor het voltooien van moeilijkere routes.

De speelduur van ‘Ticket to Ride: Mijn Eerste Reis’ varieert, maar gemiddeld duurt een spel ongeveer 15 tot 30 minuten.

In principe eindigt het spel alleen wanneer een speler zes treintickets heeft voltooid. Er zijn geen andere voorwaarden die het spel voortijdig beëindigen.

Dit waren de Ticket to Ride: Mijn Eerste Reis spelregels. Benieuwd naar meer van dit soort leuke bordspellen? Bekijk dan de blog ‘bordspellen voor kinderen‘. Al oud genoeg voor de andere versie? Bekijk dan de ‘Ticket to Ride spelregels‘. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven