Home » Spelregels » Lost Cities spelregels
Lost Cities

Lost Cities spelregels

Vandaag gaan we kijken naar de Lost Cities spelregels. Lost Cities, het avontuurlijke spel waarin twee spelers het tegen elkaar opnemen als ontdekkingsreizigers op zoek naar verloren steden. In dit boeiende spel van Reiner Knizia draait alles om risico’s nemen, slim plannen en je tegenstander te slim af zijn. Het doel? Het succesvol leiden van expedities naar verschillende mythische locaties en daarbij zoveel mogelijk punten scoren.

Benodigdheden voor het spelen van Lost Cities

 • Een deck van 60 kaarten, verdeeld in vijf kleuren (elke kleur vertegenwoordigt een expeditie).
 • Een bord met een scorebaan om de punten bij te houden.

Doel van Lost Cities

Het doel van Lost Cities is om meer punten te scoren dan je tegenstander door het slim spelen van expeditiekaarten. Elke expeditie start met een waarde van -20 punten, dus je moet voldoende kaarten van dezelfde kleur spelen om positief te scoren en winst te maken.

Spelvoorbereiding

 • Schud de 60 kaarten, verdeeld in vijf kleuren (elke kleur vertegenwoordigt een expeditie), en deel acht kaarten uit aan elke speler.
 • Plaats het scorebord tussen beide spelers.

Lost Cities spelregels

Spelverloop:

 1. Jouw beurt: In jouw beurt heb je twee opties: een kaart spelen of een kaart afleggen.

  • Kaart spelen: Je kunt een kaart op je eigen expeditiestapel leggen. Dit kan een nummerkaart of een wedkaart zijn. Nummerkaarten moeten in oplopende volgorde worden gespeeld (maar niet opeenvolgend). Wedkaarten moeten vóór de nummerkaarten van die kleur worden gespeeld.
  • Kaart afleggen: Je kunt een kaart op de aflegstapel leggen. Deze kaart kan later door jou of je tegenstander worden opgepakt.
 2. Een nieuwe kaart trekken: Na het spelen of afleggen van een kaart, trek je een nieuwe kaart. Dit kan van de trekstapel of van één van de aflegstapels zijn.

Speciale regels:

 • Volgorde van kaarten: Kaarten moeten in oplopende volgorde worden gespeeld. Dit betekent dat als je eenmaal een nummerkaart hebt gespeeld, je geen lagere nummerkaarten van die kleur meer kunt spelen.
 • Wedkaarten: Deze verhogen de waarde van een expeditie. Als je een expeditie met wedkaarten positief afrondt, worden je punten vermenigvuldigd (bijvoorbeeld met 2, 3 of zelfs 4 keer, afhankelijk van het aantal gespeelde wedkaarten).

Einde van Lost Cities

Het einde van het spel Lost Cities wordt getriggerd zodra de laatste kaart van de trekstapel is getrokken. Dit markeert het moment waarop beide spelers hun expedities afronden en de punten gaan tellen.

 

Puntentelling: 

Aan het einde van het spel worden de punten voor elke expeditie als volgt berekend:

 

 1. Startpunt: Elke expeditie begint met een negatief saldo van -20 punten. Dit betekent dat je meer dan 20 punten in die kleur moet verzamelen om positieve punten voor die expeditie te scoren.

 2. Optellen van de waardes: Tel alle punten van de nummerkaarten in elke expeditie bij elkaar op. Als het totaal van een expeditie hoger is dan 20, heb je positieve punten gescoord.

 3. Wedkaarten: Als je wedkaarten (multiplierkaarten) in een expeditie hebt gebruikt, vermenigvuldig je de totaalscore van die expeditie (na aftrek van de initiële -20 punten) met het aantal wedkaarten plus één. Bijvoorbeeld, als je twee wedkaarten hebt gespeeld, vermenigvuldig je je score met drie.

 4. Bonus voor lange expedities: Voor expedities met acht of meer kaarten (inclusief wedkaarten) ontvang je een bonus van 20 punten, die wordt toegevoegd vóór het toepassen van eventuele vermenigvuldigers.

 5. Eindscore: Tel de scores van alle vijf de expedities bij elkaar op om je totale score te bepalen.

Winnaar bepalen: 

De speler met de hoogste totaalscore aan het einde van het spel is de winnaar. In geval van een gelijke stand, zijn de spelers gelijk.

 

Om de Lost Cities spelregels nog duidelijker voor je te maken kun je onderstaande video bekijken:

 

Extra tips voor het spelen van Lost Cities

Om beter te blijven worden in Lost Cities kunnen de volgende tips helpen:

 

 1. Wees selectief met expedities: Het starten van te veel expedities kan riskant zijn. Focus op een paar expedities waarvan je denkt dat je ze succesvol kunt afronden, in plaats van je kaarten over alle expedities te verspreiden.

 2. Tijdig wedkaarten spelen: Als je wedkaarten (multipliers) hebt, probeer ze dan vroeg in het spel te spelen. Dit verhoogt de potentiële waarde van een expeditie, maar onthoud dat het ook het risico verhoogt.

 3. Houd de trekstapel in de gaten: Let op hoeveel kaarten er nog in de trekstapel zitten. Dit helpt je te bepalen hoeveel tijd je nog hebt om je expedities te voltooien en wanneer je moet beginnen met afronden.

 4. Observatie van de tegenstander: Let goed op welke kaarten je tegenstander speelt en aflegt. Dit kan je belangrijke aanwijzingen geven over welke expedities zij nastreven en welke kaarten ze mogelijk nodig hebben.

 5. Gebruik aflegstapels strategisch: Het afleggen van kaarten die je tegenstander nodig heeft op de aflegstapel kan een strategische zet zijn. Maar wees voorzichtig, want dit kan ook tegen je werken als je tegenstander de kaart oppakt.

 6. Balans tussen korte en lange expedities: Lange expedities kunnen extra punten opleveren, maar zijn ook risicovoller. Een mix van korte en lange expedities kan een goede strategie zijn.

 7. Risicobeheer: Als je halverwege het spel merkt dat een expeditie waarschijnlijk niet winstgevend zal zijn, kan het soms beter zijn om je verlies te nemen en je te richten op andere, meer succesvolle expedities.

 8. Eindspel strategie: In de laatste fasen van het spel, overweeg om kaarten te spelen die je score maximaliseren of om kaarten af te leggen die je tegenstander zou kunnen helpen.

Deze tips kunnen je helpen om beter te worden in Lost Cities en je spelstrategie te verfijnen. Elk spel biedt nieuwe kansen en uitdagingen, waardoor Lost Cities een spannend spel blijft voor zowel beginners als ervaren spelers.

Veelgestelde vragen

Ja, je moet elke beurt ofwel een kaart op je expeditiestapel leggen of een kaart afleggen op een van de aflegstapels. Je kunt niet passen.

Ja, je kunt een expeditie starten met een wedkaart. Dit moet echter gebeuren voordat je enige nummerkaarten in die kleur speelt.

Zodra de laatste kaart van de trekstapel is getrokken, eindigt het spel na de huidige beurt. Je telt dan de punten voor elke expeditie.

Ja, je mag meerdere wedkaarten in dezelfde expeditie spelen. Elke wedkaart verhoogt de waarde van de expeditie, maar verhoogt ook het risico, aangezien de expeditie hierdoor meer punten moet scoren om positief te eindigen.

Tel aan het einde van het spel de totale waarde van alle kaarten in een expeditie bij elkaar op en trek de startwaarde van -20 punten eraf. Als het totaal positief is, is de expeditie succesvol.

Ja, in plaats van een kaart van de trekstapel te trekken, mag je ook de bovenste kaart van een van de aflegstapels pakken. Dit kan een belangrijk onderdeel van je strategie zijn.

Soms moet je met slechte kaarten spelen en het beste ervan maken. Overweeg om kaarten die je niet kunt gebruiken af te leggen en je strategie aan te passen op basis van de kaarten die je trekt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven