Home » Spelregels » Patchwork spelregels
Patchwork

Patchwork spelregels

Vandaag gaan we kijken naar de Patchwork spelregels. Patchwork, het creatieve bordspel waarbij twee spelers strijden om de mooiste quilt te maken. In dit spel van Uwe Rosenberg, bekend om zijn unieke en boeiende bordspellen, combineer je tactiek met puzzelvaardigheden. Het doel? Een zo compleet mogelijke quilt samenstellen en daarbij meer punten scoren dan je tegenstander. Lees dus snel verder over de Patchwork spelregels. 

Benodigdheden voor het spelen van Patchwork

 • Een speelbord dat het tijdspoor weergeeft.
 • Lapjes tegels in verschillende vormen en groottes.
 • Knopen (de valuta in het spel).
 • Twee tijdmarkers.
 • Een neutrale pion en speciale lapjestegels voor de kleinste plekjes.

Doel van Patchwork

In Patchwork is het doel voor de spelers om een zo compleet mogelijke quilt samen te stellen op hun individuele speelbord. Dit doe je door verschillende ‘lapjes’ (tegels in allerlei vormen en maten) strategisch te plaatsen. Elke lapjestegel heeft een kostenplaatje, zowel in knopen (de valuta van het spel) als in tijd (aangegeven op de tegel).

 

Het doel is tweeledig:

 1. Quilt compleet maken: Je probeert je speelbord zo volledig mogelijk te bedekken met de lapjestegels. Elk leeg veld op je bord aan het einde van het spel kost je minpunten. Een goed gevuld speelbord betekent dus meer punten.

 2. Knopen verzamelen: Gedurende het spel verzamel je knopen. Deze knopen verdien je op basis van de lapjes die je op je bord hebt geplaatst. Sommige lapjes hebben knoopiconen, en elke keer dat je tijdmarker een bepaald punt op het tijdspoor passeert, verdien je knopen gelijk aan het aantal knopen op je quilt.

Spelvoorbereiding

 • Leg alle lapjestegels willekeurig in een cirkel rond de neutrale pion.
 • Elke speler krijgt een speelbord en een tijdmarker die op het startveld van het tijdspoor wordt geplaatst.
 • Sorteer de speciale lapjestegels en leg ze naast het speelbord.

Patchwork spelregels

Spelverloop:

 1. Kiezen van lapjes: Spelers kiezen om beurten een lapjestegel uit de cirkel rond de centrale pion. Je mag een lapje kiezen dat maximaal drie stappen vooruit vanaf de centrale pion ligt.
 2. Kosten van kapjes: Elk lapje heeft twee kosten: knopen (de valuta in het spel) en tijd. De kosten in knopen moet je direct betalen, en de tijd bepaalt hoe ver je tijdmarker vooruitgaat op het tijdspoor.
 3. Plaatsen van lapjes: Na aankoop plaats je het lapje op je speelbord. Lapjes moeten volledig op het bord passen en mogen elkaar niet overlappen.

Tijdspoor en knopen:

 • Het tijdspoor loopt rond de rand van het speelbord. Elke keer dat je een lapje koopt, verplaats je je tijdmarker vooruit op dit spoor.
 • Op bepaalde punten op het tijdspoor verdien je knopen, gebaseerd op de lapjes op je speelbord. Hoe meer knopen afgebeeld op je lapjes, hoe meer je verdient.

Speciale lapjes en bonussen:

 • Naast reguliere lapjes zijn er ook speciale lapjestegels die je extra punten kunnen opleveren.
 • Er zijn bonustegels beschikbaar voor de speler die als eerste een bepaald punt op het tijdspoor bereikt.

Einde van Patchwork

Het spel Patchwork eindigt wanneer beide spelers het eindpunt op het tijdspoor hebben bereikt. Dit gebeurt na een reeks beurten waarin spelers lapjes kopen en op hun speelbord plaatsen.

 

Puntentelling: 

Aan het einde van het spel worden de punten als volgt berekend en bij elkaar opgeteld:

 

 1. Knopen: Tel alle knopen die je gedurende het spel hebt verzameld. Dit is gebaseerd op de knopen die je hebt verdiend telkens wanneer je tijdmarker een knoopicoon op het tijdspoor passeerde.

 2. Lege velden: Voor elk leeg veld op je speelbord trek je twee punten af van je totaalscore. Het is dus belangrijk om tijdens het spel je bord zo volledig mogelijk te bedekken.

 3. Bonus voor voltooiing: Als een speler als eerste zijn speelbord volledig heeft bedekt, ontvangt hij een bonusfiche. Deze bonusfiche heeft een bepaalde waarde in punten die bij de eindscore wordt opgeteld.

 4. Winnaar: De speler met de hoogste totaalscore na aftrek van de minpunten voor lege velden en toevoeging van eventuele bonuspunten is de winnaar van het spel.

Om nog een beter beeld van de Patchwork spelregels te krijgen kun je onderstaande video bekijken:

Extra tips voor het spelen van Patchwork

Naast de regels wil je dit spel natuurlijk op zo’n goed mogelijke manier kunnen spelen. Maak tijdens het spelen van Patchwork gebruik van de volgende tips:

 

 1. Efficiëntie is cruciaal: Kies lapjes niet alleen op basis van hun kostprijs in knopen, maar ook op hoe efficiënt ze je bord kunnen vullen. Soms is een lapje dat minder knopen oplevert maar je bord beter vult, op lange termijn waardevoller.

 2. Anticipeer op de markt: Houd de beschikbare lapjes in de cirkel in de gaten en probeer te anticiperen op welke lapjes je tegenstander mogelijk wil. Dit kan je helpen bij het strategisch kiezen van je eigen lapjes.

 3. Balans tussen grote en kleine lapjes: Grote lapjes helpen om je bord snel te vullen, maar kleinere lapjes zijn vaak essentieel om gaten op te vullen. Een goede mix van beide is belangrijk.

 4. Gebruik de speciale tegels wijselijk: De speciale lapjestegels die aan het begin van het spel worden neergelegd, kunnen zeer waardevol zijn. Probeer deze te bemachtigen als ze goed passen op je bord.

 5. Plan vooruit: Probeer je toekomstige zetten te plannen op basis van de lapjes die beschikbaar zullen komen en de bewegingen van je tijdmarker op het tijdspoor.

 6. Wees voorzichtig met je knopen: Knopen zijn je belangrijkste middel om lapjes te kopen. Zorg ervoor dat je niet zonder komt te zitten op een cruciaal moment in het spel.

 7. Tijdmanagement: Let goed op je positie op het tijdspoor. Soms kan het voordeliger zijn om een ronde over te slaan en je tijdmarker vooruit te bewegen om sneller knopen te verdienen of een speciale tegel te bemachtigen.

 8. Focus op completie: Hoewel het verzamelen van knopen belangrijk is, kan het voltooien van je bord aan het einde van het spel het verschil maken. Focus op het zo volledig mogelijk bedekken van je bord.

Door deze tips in gedachten te houden tijdens het spelen van Patchwork, kun je je strategie verfijnen en je kansen om te winnen vergroten. Elk spel is een nieuwe puzzel om op te lossen, wat Patchwork een boeiend en herspeelbaar spel maakt.

 

Veelgestelde vragen

Als je niet genoeg knopen hebt om een lapje te kopen, of als er geen lapjes zijn die op je bord passen, dan verplaats je je tijdmarker op het tijdspoor naar het veld net voor de tijdmarker van je tegenstander en ontvang je één knoop voor elk veld dat je vooruit bent gegaan.

Ja, je mag de lapjes draaien en omkeren op elke manier die je wilt, zolang het lapje maar volledig op je bord past en andere lapjes niet overlapt.

Het spel eindigt wanneer beide spelers het einde van het tijdspoor hebben bereikt. Dit gebeurt nadat alle lapjes zijn gekocht of wanneer beide spelers hun speelborden hebben voltooid.

Speciale lapjestegels, zoals de tegel die wordt gegeven aan de speler die als eerste een bepaald punt op het tijdspoor bereikt, leveren direct extra punten op. Deze worden aan je score toegevoegd aan het einde van het spel.

Nee, zodra een lapje op je speelbord is geplaatst, kan het niet meer worden verplaatst of verwijderd.

In het zeldzame geval dat beide spelers dezelfde score hebben, eindigt het spel in een gelijkspel. Er is geen tiebreaker-regel in Patchwork.

Nee, lapjes mogen elkaar niet overlappen. Elk lapje moet volledig passen binnen de vrije ruimte op je bord.

Dit waren de Patchwork spelregels. Liever een keer een ander spel spelen? Bekijk dan onze blog met bordspellen voor 2 personen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven