Home » Spelregels » Lama spelregels
Lama

Lama spelregels

Vandaag duiken we in de wereld van de Lama spelregels, een superleuk kaartspel dat perfect is voor een gezellige avond met vrienden of familie. Lama staat voor “Leg Alle Minpunten Af” en dat is precies wat je probeert te doen in dit eenvoudige, maar o zo spannende spel. Het is snel te leren en elke ronde zit vol verrassingen. Lees snel verder over de Lama spelregels

Benodigdheden voor Lama

Voor Lama heb je alleen het Lama-kaartspel nodig, bestaande uit kaarten met nummers 1 tot 6 en Lama-kaarten. Er zijn ook fiches die als minpunten dienen.

Doel van Lama

Het doel van Lama is om zo min mogelijk minpunten te verzamelen. Dit doe je door kaarten uit te spelen of te passen. Het is een spel waarbij je moet inschatten of je doorgaat of beter kunt stoppen om minpunten te vermijden.

Spelvoorbereiding

 • Elke speler krijgt 6 kaarten.
 • Één kaart wordt open in het midden gelegd om de aflegstapel te starten.
 • De rest van de kaarten vormt de trekstapel.

Lama spelregels

 1. Beurtverloop: 

  • Kaart spelen: Aan het begin van je beurt moet je een kaart spelen die ofwel dezelfde waarde heeft, ofwel één hoger is dan de bovenste kaart op de aflegstapel. Lama-kaarten en 1’en zijn speciaal: je kunt een Lama-kaart spelen op een 6 of een andere Lama, en een 1 op een Lama.
  • Kaart trekken: Als je geen geschikte kaart kunt of wilt spelen, heb je de optie om een kaart van de trekstapel te nemen. Dit kan je helpen, maar verhoogt ook het risico op meer minpunten aan het einde van de ronde.
  • Passen: Als je niet kunt of wilt spelen of trekken, kun je passen. Wanneer je past, verzamel je voor elke verschillende kaart in je hand een fiche. Dit is de kern van het spel: weten wanneer je moet spelen, trekken of passen.
 2. Speciale regels:

  • Fiches inleveren: Aan het begin van een ronde kun je fiches inleveren. Je mag een aantal fiches inleveren dat gelijk is aan de waarde van de kaart die je wilt spelen. Bijvoorbeeld, als je een 3 wilt spelen, kun je drie fiches inleveren.
  • Lama-kaarten: Deze kaarten zijn jokers en kunnen een ronde redden of breken. Ze bieden flexibiliteit maar kunnen ook een risico vormen als je ze in je hand houdt wanneer iemand anders past.
 3. Strategie tijdens het spel:

  • Wees slim met het spelen van je kaarten. Soms is het beter om een lagere kaart te houden voor later in het spel.
  • Het inleveren van fiches kan strategisch zijn, maar wees voorzichtig dat je niet te veel inlevert en daardoor kansen mist om kaarten te spelen.

Einde van Lama

Hier is hoe je bepaalt wie de winnaar is en wanneer het spel officieel eindigt.

 

 1. Einde van een ronde:

  • Een ronde eindigt wanneer een speler al zijn of haar kaarten heeft uitgespeeld of wanneer alle spelers hebben gepast en niemand meer een kaart kan of wil spelen.
  • Na het einde van een ronde tellen de spelers hun minpunten. Voor elke kaart die nog in je hand zit, krijg je minpunten: de waarde van de kaart in punten en 10 punten voor elke Lama-kaart.
 2. Minpunten tellen:

  • Naast de kaarten in je hand, tellen ook de fiches als minpunten. Elk fiche is 1 minpunt waard.
  • Het doel is om zo min mogelijk minpunten te hebben. Dus een slimme strategie en timing bij het passen zijn cruciaal.
 3. Einde van het spel:

  • Het spel kan eindigen na een vooraf bepaald aantal rondes, of wanneer een speler een bepaald aantal minpunten bereikt (bijvoorbeeld 40 punten).
  • De speler met de minste minpunten aan het einde van het spel is de winnaar. Bij een gelijkspel kunnen meerdere winnaars zijn, of je kunt een beslissende ronde spelen.
 4. Strategische overwegingen voor het einde:

  • In de laatste rondes kan het strategisch zijn om meer risico te nemen, vooral als je achterloopt in punten.
  • Het inleveren van fiches kan een goede zet zijn om een ronde met minder minpunten af te sluiten, vooral als je denkt dat de ronde snel kan eindigen.

Extra tips

Hier zijn wat extra tips om je Lama-spelvaardigheden aan te scherpen en je kansen om te winnen te vergroten:

 

 1. Ken je tegenstanders:

  • Let op de speelstijl van je tegenstanders. Sommige spelers zijn risicomijdend en passen snel, terwijl anderen meer risico nemen. Gebruik deze kennis in je voordeel.
 2. Timing is alles:

  • Het kiezen van het juiste moment om te passen is cruciaal. Als je te vroeg past, loop je het risico veel fiches te verzamelen. Te laat passen kan betekenen dat je met veel kaarten blijft zitten.
 3. Balans tussen kaarten en fiches:

  • Beoordeel zorgvuldig de balans tussen het houden van kaarten en het verzamelen van fiches. Soms is het beter om een paar extra kaarten te trekken in de hoop dat je ze kunt uitspelen, in plaats van direct te passen en fiches te nemen.
 4. Bluf en misleiding:

  • Net als bij veel kaartspellen, kan een beetje bluf je ver brengen in Lama. Laat niet altijd merken wat je in je hand hebt en probeer je tegenstanders te misleiden over je intenties.
 5. Vooruitdenken:

  • Probeer een stap vooruit te denken. Als je bijvoorbeeld een reeks kaarten van dezelfde waarde hebt, overweeg dan om er één te houden voor de volgende ronde.
 6. Pas je aan de situatie aan:

  • Elke ronde van Lama is anders. Wees flexibel en pas je strategie aan op basis van het verloop van het spel en de acties van je medespelers.
 7. Wees geduldig:

  • Soms kan het spel lang duren, vooral als er veel gepast wordt. Blijf geduldig en laat je niet verleiden tot overhaaste beslissingen.
 8. Plezier staat voorop:

  • Hoewel het leuk is om te winnen, draait Lama vooral om plezier hebben. Geniet van het spel en de interacties met je medespelers.

Veelgestelde vragen

Als de trekstapel op is en niemand kan of wil passen, dan worden de afgelegde kaarten, behalve de bovenste, geschud om een nieuwe trekstapel te vormen.

Standaard mag je in Lama maar één kaart per beurt spelen. Er zijn geen officiële regels die het spelen van meerdere kaarten toestaan, maar sommige groepen hebben eigen huisregels die dit wel toestaan.

Aan het begin van je beurt, voordat je een kaart speelt, kun je besluiten om fiches in te leveren. Voor elk fiche dat je inlevert, mag je een kaart met dezelfde waarde spelen. Bijvoorbeeld, als je drie fiches inlevert, mag je een 3 spelen.

In de standaardregels van Lama hoef je niet aan te kondigen dat je je laatste kaart speelt. Echter, sommige spelers voegen deze regel toe als een huisregel.

Als je per ongeluk een kaart speelt die niet past en het wordt opgemerkt, is het gebruikelijk dat je de kaart terugneemt en een strafkaart trekt.

Nee, fiches kunnen alleen worden gebruikt om een kaart te spelen aan het begin van je beurt. Ze kunnen niet worden ingewisseld voor kaarten van de trekstapel.

De speelduur van Lama kan variëren, maar meestal duurt een spel tussen de 20 en 30 minuten, afhankelijk van het aantal spelers en hoe snel de rondes gaan.

Lama kan ook met twee spelers gespeeld worden. De regels blijven hetzelfde, maar het spel kan sneller gaan omdat er minder kaarten in omloop zijn.

Dit waren de Lama spelregels. Opzoek naar meer leuke kaartspellen? Lees dan de blog kaartspellen voor 2 personen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven