Home » Spelregels » Dokter Bibber spelregels
Dokter Bibber spelregels

Dokter Bibber spelregels

Vandaag gaan we het hebben over Dokter Bibber spelregels, het spel waarbij precisie en een vaste hand centraal staan! Altijd al eens chirurg willen zijn zonder jarenlange studie? Met Dokter Bibber krijg je die kans! Het doel is simpel: verwijder zo veel mogelijk kwaaltjes zonder de zoemer te laten afgaan. Klaar voor een operatie vol plezier en concentratie? Laten we beginnen met de Dokter Bibber spelregels. 

Benodigdheden voor Dokter Bibber

 • Dokter Bibber spelbord met ingebouwde ‘patiënt’
 • Diverse ‘kwaaltjes’ (kleine voorwerpen) die uit de patiënt verwijderd moeten worden
 • Een pincet verbonden aan het spelbord
 • Speelgeld

Doel van Dokter Bibber

Het doel van Dokter Bibber is om de chirurg in jou naar boven te halen door zo veel mogelijk kwaaltjes zorgvuldig uit de patiënt te verwijderen zonder de zijkanten aan te raken. Elke succesvolle operatie levert geld op, en degene met het meeste geld aan het eind van het spel wint.

Spelvoorbereiding

 1. Plaats het spelbord op een stabiele ondergrond.
 2. Leg alle kwaaltjes op de daarvoor bestemde plekken in de patiënt.
 3. Zorg dat het pincet goed aangesloten is en makkelijk te hanteren.
 4. Verdeel het speelgeld onder de spelers.

Dokter Bibber spelregels

 1. Wie begint: Om te bepalen wie het spel begint, kunnen jullie een korte ronde ‘steen, papier, schaar’ spelen of gewoon loten. De gekozen dokter begint met een poging om het eerste kwaaltje te opereren.

 2. De operatie: Elke speler kiest tijdens zijn beurt een kwaaltje om te opereren. Je gebruikt het pincet om het kwaaltje voorzichtig uit de patiënt te verwijderen. Het is cruciaal dat je het pincet met een vaste en zachte hand bedient om te voorkomen dat je de metalen zijkanten van de opening aanraakt.

 3. De zoemer: Als je tijdens de operatie per ongeluk de metalen kanten raakt, gaat er een zoemer. Dit betekent dat de patiënt ‘pijn’ voelt en jouw beurt direct eindigt. Het kwaaltje moet terug op zijn plek, en je verdient geen geld voor deze ronde.

 4. Geld verdienen: Slaag je erin een kwaaltje te verwijderen zonder de zoemer te activeren, dan verdien je speelgeld. De waarde van het speelgeld hangt af van het kwaaltje dat je succesvol hebt verwijderd. Elk kwaaltje heeft een andere ‘operatiewaarde’ die op het spelbord of in de spelregels wordt vermeld.

 5. Beurtwisseling: Na jouw beurt, of als de zoemer is gegaan, is de volgende speler aan de beurt. Het spel gaat zo door, waarbij iedereen om de beurt probeert een kwaaltje te verwijderen.

Einde van Dokter Bibber

 1. Alle kwaaltjes zijn verwijderd: Het meest voor de hand liggende einde van het spel is wanneer alle kwaaltjes succesvol uit de patiënt zijn verwijderd. Dit betekent dat elke speler zijn uiterste best heeft gedaan en zijn chirurgische vaardigheden optimaal heeft benut.

 2. Optellen van het speelgeld: Zodra het laatste kwaaltje verwijderd is, is het tijd om het speelgeld te tellen. Elke speler telt het geld dat hij of zij tijdens het spel heeft verdiend. Dit is een spannend moment omdat het de chirurgische precisie en succes van elke speler weerspiegelt.

 3. Bepalen van de winnaar: De speler met het meeste speelgeld wordt uitgeroepen tot de winnende chirurg. Deze speler heeft niet alleen bewezen een vaste hand te hebben, maar ook de slimheid om de meest waardevolle kwaaltjes te verwijderen zonder de zoemer te activeren.

 4. Gelijkspel: Het is mogelijk dat twee of meer spelers eindigen met hetzelfde bedrag aan speelgeld. In dit geval kunnen jullie kiezen voor een ‘sudden death’-ronde waarbij elke speler nog één kans krijgt om een kwaaltje te verwijderen of simpelweg het spel met meerdere winnaars te eindigen, wat de pret en vriendschap benadrukt.

 5. Afronding: Na het bepalen van de winnaar is het belangrijk om het spel samen netjes op te ruimen. Complimenteer elkaar voor de goede pogingen en vier de overwinning van de winnaar. Dit is ook een mooi moment om te reflecteren op het spel en te bespreken wat iedereen de volgende keer anders of beter zou kunnen doen.

Zijn de Dokter Bibber spelregels nog niet duidelijk voor je? Bekijk dan de volgende video:

Extra tips voor het spelen van Dokter Bibber

 1. Ken je patiënt: Elk kwaaltje in Dokter Bibber heeft zijn eigen vorm en grootte, en sommige zijn lastiger te verwijderen dan andere. Bestudeer de kwaaltjes goed voordat je begint, zodat je een strategie kunt bedenken voor de moeilijkere.

 2. Oefen je techniek: Een stabiele hand is cruciaal in dit spel. Oefen met het pincet, niet alleen tijdens het spel maar ook daarbuiten. Probeer bijvoorbeeld kleine objecten op te pakken of te verplaatsen om je precisie en controle te verbeteren.

 3. Rust en concentratie: Stress en haast zijn je grootste vijanden in Dokter Bibber. Zorg dat je rustig blijft, ook als de druk toeneemt. Neem een paar diepe ademhalingen voordat je aan je beurt begint, en focus volledig op de taak.

 4. Strategische keuzes: Soms is het slimmer om te gaan voor de gemakkelijkere kwaaltjes om snel en zeker geld te verdienen, vooral als je merkt dat andere spelers moeite hebben met de lastigere. Balans tussen risico en beloning is key.

 5. Leer van anderen: Kijk goed hoe je medespelers het doen. Soms kun je een nieuwe techniek of aanpak ontdekken door simpelweg te observeren. Let op hun fouten en successen om je eigen spel te verbeteren.

 6. Pas je aan: Elke ronde van Dokter Bibber is anders. Wees flexibel en bereid om je strategie aan te passen op basis van hoe het spel verloopt. Als je merkt dat een bepaalde aanpak niet werkt, probeer dan iets anders.

 7. Plezier boven alles: Hoewel het geweldig is om te winnen, is het belangrijkste doel van Dokter Bibber plezier hebben. Lach om de missers en vier de successen, en je zult zien dat het spel nog leuker wordt.

 8. Oefen met variaties: Als je Dokter Bibber vaak speelt, probeer dan variaties op de standaardregels om het spel fris en uitdagend te houden. Bijvoorbeeld, stel een tijdslimiet in voor elke beurt of introduceer nieuwe ‘complicaties’ voor bepaalde kwaaltjes.

Veelgestelde vragen

Als het kwaaltje loskomt maar je activeert de zoemer voordat je het volledig hebt verwijderd, telt dit helaas niet als een succesvolle operatie. Het spel is streng: je moet het kwaaltje verwijderen zonder enige zoemeractivatie om succesvol te zijn.

Je kunt Dokter Bibber met meer spelers spelen dan aanbevolen, maar dit kan het spel langer en mogelijk minder overzichtelijk maken. Voor de beste ervaring is het aan te raden om je aan het aanbevolen aantal spelers te houden, zodat iedereen voldoende beurten krijgt en het spel vlot verloopt.

Ja, je kunt Dokter Bibber ook alleen spelen als een vorm van oefening of gewoon voor de lol. Hoewel het competitieve element ontbreekt, is het een goede manier om je vaardigheden te verbeteren en jezelf uit te dagen.

In het geval van een gelijkspel kunnen jullie kiezen voor een tiebreaker, waarbij elke speler nog een keer een kwaaltje probeert te verwijderen, of jullie kunnen besluiten om het spel te delen als een gezamenlijke overwinning.

De speelduur kan variëren afhankelijk van het aantal spelers en hun vaardigheidsniveau, maar gemiddeld duurt een spel ongeveer 10 tot 20 minuten.

Ja, er bestaan verschillende edities en thematische versies van Dokter Bibber die unieke kwaaltjes en spelborden bevatten. Deze kunnen een leuke afwisseling bieden op het klassieke spel.

Absoluut! Dokter Bibber leent zich goed voor creatieve aanpassingen. Voel je vrij om eigen regels of uitdagingen toe te voegen om het spel aan te passen aan je groep. Zorg er alleen voor dat alle spelers de nieuwe regels begrijpen en ermee instemmen voordat je begint.

Om ervoor te zorgen dat je Dokter Bibber spel lang meegaat, is het belangrijk om het spelbord en de accessoires schoon en in goede staat te houden. Berg alle onderdelen na elk spel op in de doos, vermijd blootstelling aan vocht en hitte, en vervang batterijen als de zoemer niet meer goed werkt.

Dit waren de Dokter Bibber spelregels. Opzoek naar meer van dit soort spellen? Lees dan ook de blog ‘Top 10 bordspellen voor kinderen‘.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven