Home » Spelregels » Koekhappen spelregels
Koekhappen spelregels

Koekhappen spelregels

Vandaag gaan we kijken naar de Koekhappen spelregels. Koekhappen is een klassiek Nederlands spel dat vaak te zien is op kinderfeestjes en tijdens Koningsdag. Dit eenvoudige, maar vermakelijke spel is perfect voor alle leeftijden en zorgt gegarandeerd voor veel lachmomenten. Ben je klaar om de uitdaging aan te gaan en te zien wie het snelst zonder handen een koek kan happen? Lees dan snel verder over de Koekhappen spelregels. 

Benodigdheden voor Koekhappen

 • Koeken (ontbijtkoek of eierkoeken werken goed)
 • Touw om de koeken aan op te hangen
 • Een plek om het touw op te hangen, zoals een deurpost, boom of speelrek

Doel van Koekhappen

Het doel van koekhappen is om zo snel mogelijk een stuk koek af te bijten zonder daarbij je handen te gebruiken. De koeken hangen aan een touw en deelnemers moeten met hun handen op de rug proberen een hap te nemen.

Spelvoorbereiding

 1. Snijd de koek in plakken van ongeveer 2 cm dik.
 2. Bind een touwtje om elke plak koek en hang deze vervolgens op aan het grotere touw. Zorg ervoor dat het touw stevig vastzit en op een goede hoogte hangt zodat deelnemers erbij kunnen met hun mond.
 3. Pas de hoogte van de koeken aan op basis van de lengte van de spelers, zodat iedereen een eerlijke kans heeft.

Koekhappen spelregels

 1. Start van het spel:

  • Alle spelers verzamelen zich bij het startsignaal bij het touw. Bepaal wie er als eerste begint, dit kan via loting of op volgorde van leeftijd.
 2. Uitvoeren van het spel:

  • Op het teken van de spelleider probeert de speler met de handen op de rug een hap van de koek te nemen. Als de koek te veel schommelt, mag de spelleider deze even stilhouden.
  • De speler mag meerdere pogingen doen binnen zijn of haar beurt, maar mag het touw of de koek niet met de handen aanraken.
 3. Wisselen van spelers:

  • Na elke poging, of na een vastgestelde tijd (bijvoorbeeld 30 seconden), wisselt de beurt naar de volgende speler. Dit zorgt ervoor dat het spel vlot verloopt en iedereen evenveel kansen krijgt.
 4. Puntentelling (Optioneel):

  • Als je een wedstrijdelement aan het spel wilt toevoegen, kun je punten toekennen voor elke succesvolle hap. Een volledige hap kan bijvoorbeeld 5 punten waard zijn, en een half afgebeten koek 2 punten.
 5. Omgaan met gevallen koek:

  • Als een koek valt, kan deze vervangen worden door een nieuwe, of de speler kan doorgaan zonder deze specifieke koek, afhankelijk van de voorraad koeken en de regels die vooraf zijn bepaald.

Einde van Koekhappen

 1. Laatste ronde:

  • Bepaal vooraf hoeveel rondes er gespeeld zullen worden of stel een tijdslimiet in. Als deze limiet bereikt is, kondig je de laatste ronde aan. Dit geeft alle spelers een laatste kans om nog een poging te wagen.
 2. Bepalen van de winnaar:

  • Als je speelt voor punten, tel dan aan het einde van het spel de punten op van elke speler. De speler met de meeste punten wordt uitgeroepen tot winnaar.
  • Als er geen punten worden bijgehouden, kun je de winnaar ook bepalen aan de hand van wie de grootste stukken koek heeft kunnen happen of wie de meest spectaculaire hap heeft genomen.
Zijn de Koekhappen spelregels nog niet helemaal duidelijk? Bekijk dan de volgende video:

Extra tips voor het spelen van Koekhappen

 1. Variatie in koek:

  • Experimenteer met verschillende soorten koek voor variatie in moeilijkheidsgraad en smaak. Eierkoeken zijn bijvoorbeeld zachter en makkelijker te happen dan de stevigere ontbijtkoek.
 2. Hoogteverstelling:

  • Pas de hoogte van het koek ophangen aan per leeftijdsgroep. Voor jongere kinderen kun je de koek lager hangen, terwijl je voor volwassenen de uitdaging groter maakt door het hoger te hangen.
 3. Creatieve versieringen:

  • Maak het koekhappen extra feestelijk door de koeken of het touw te versieren. Denk aan thematische decoraties zoals vlaggetjes of kleurrijke linten, vooral leuk tijdens feestdagen of speciale gelegenheden.
 4. Tijdscompetitie:

  • Voeg een element van snelheid toe door spelers te timen. Wie het snelst een hap koek kan nemen, wint. Dit kan vooral opwindend zijn in een grotere groepssetting.
 5. Teamspelvariant:

  • Organiseer een teamversie van koekhappen waarbij teams om de beurt hun beste “happers” naar voren sturen. Dit kan teamgeest bevorderen en zorgt voor een leuke competitieve twist.

Veelgestelde vragen

Als de koek breekt, kun je ervoor kiezen om door te spelen zonder die specifieke koek of je kunt een nieuwe koek ophangen als je extra koeken hebt. Zorg altijd voor een paar reservekoeken voor dit soort situaties.

Ja, koekhappen kan zowel binnen als buiten gespeeld worden. Zorg binnen wel voor voldoende ruimte en een geschikte plek om het touw op te hangen, zoals een stevige deurpost of tussen twee meubelstukken.

Om het schommelen van het touw te minimaliseren, kun je het touw strak spannen en eventueel aan de uiteinden verzwaren. Ook helpt het om de koeken niet te dicht bij elkaar te hangen, zodat ze minder tegen elkaar aan schommelen.

Als niemand in staat is om de koek te happen, kun je een andere methode gebruiken om een winnaar te bepalen, zoals een tweede ronde met aangepaste regels of een andere, eenvoudigere uitdaging.

Voor degenen die iets anders willen proberen, kun je variaties op koekhappen overwegen, zoals snoephappen waarbij je snoepjes aan een touw hangt in plaats van koek, of appelhappen, waarbij deelnemers appels uit een bak water moeten happen zonder hun handen te gebruiken.

Dit waren de Koekhappen spelregels. Opzoek naar meer van dit soort leuke spellen? Bekijk dan de blog ‘Oud Hollandse spelletjes‘. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven